Menu Sluiten

Gods nieuwe wereld

Overweging van ds. Hermen Kroesbergen

Terwijl ik dit schrijf, is de sneeuw aan het smelten. Een week lang was de wereld bedekt met een dikke laag van dat witte spul. In de zomer – of de afgelopen jaren in Afrika – is het bijna onvoorstelbaar dat er op een ander moment of ergens anders sneeuw kan zijn. Het werd dit jaar al ruim van tevoren aangekondigd dat het flink zou gaan sneeuwen, maar toch blijft het voor mij elke keer haast ongelofelijk tot het ineens zo is. Ik kijk nu nog uit op een witte wereld alsof die nooit anders geweest is.

Het is met wel meer dingen zo: dat je ze haast niet kunt geloven, totdat ze ineens gewoon zo zijn. Dat die baan begint of ophoudt, dat je kind naar de middelbare school gaat, dat Trump geen president meer is, dat bijna de hele wereld in lockdown is, de winkels dicht zijn en we amper bij elkaar op bezoek mogen komen – dat was een jaar geleden haast onvoorstelbaar. Nu is dat de wereld waarin we leven.

Met geloof is dat ook zo. We volgen deze voorbereidingstijd op Pasen Jezus’ levensweg. En Jezus’ preken hebben steeds één boodschap: Het koninkrijk van God is nabij. Gods nieuwe wereld is dichtbij. Keer je om en geloof in dit goede nieuws. Dit is het moment om je leven te veranderen!

Het kan ongelofelijk lijken dat er een God is en dat die met deze wereld te maken heeft, dat die met jouw leven te maken heeft. Het kan onvoorstelbaar zijn al die wonderen en boodschappen waarover in de kerk verteld wordt, dat God je leven leidt, dat alles niet zomaar is en Hij een plan met je leven heeft.

Maar hoe onvoorstelbaar het ook is, het is ook heel dichtbij. Als we ons nu omkeren, zien we ineens dat het gewoon zo is. Zoals alles ineens wit kan zijn, zo kan alles ineens met God te maken hebben, een teken zijn van Gods nieuwe wereld. Dit is het moment om ons leven te veranderen!

Hermen Kroesbergen