Menu Sluiten

Vorming en toerusting: Winterwerk

De commissie winterwerk gaat uit van de Protestantse Gemeente Heumen en locatie Malden van de Rooms-Katholieke parochie Heilige Drie-Eenheid. Zij organiseert jaarlijks een aantal interessante avonden met een spreker en mogelijkheid tot verdieping van diverse thema’s zoals religie, spiritualiteit en actualiteit.

Locatie: De avonden worden gehouden in de kerk van de parochie, Kerkplein 2, Malden, tenzij anders vermeld. In de winter kost het verwarmen van het gebouw veel geld. Wilt u daarmee rekening houden als u de hoogte van uw – overigens vrijwillige – bijdrage bepaalt?
Aanvang: 20.00 uur, toegang gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Update: Op dit moment is aanmelden voor een avond niet meer verplicht, maar wel prettig zodat we weten hoeveel mensen er ongeveer komen. Aanmelden kan via oecumenisch.winterwerk@gmail.com.

Programma 2021-2022

dinsdag 19 oktober 2021
Alles anders, alles hetzelfde
Sprekers: Hermen en Johanneke Kroesbergen

Ze waren nog nooit in Afrika geweest, maar toch reisden Hermen en Johanneke Kroesbergen jaren geleden naar de Zambiaanse hoofdstad Lusaka om daar te werken als universitair docent. Met een open blik ontdekken ze het leven in Zambia. Ze zien armoede van dichtbij en worstelen met de vraag hoe daarmee om te gaan. Ze maken kennis met de geloofsbeleving van gewone Zambianen en denken met hun studenten na over het idee dat geloof welvaart brengt. In de lezing vertellen ze hierover en laten ze foto’s zien. De foto’s, gemaakt door Johanneke, geven een bijzonder inkijkje in het Zambiaanse dagelijks leven.

Op het eerste gezicht lijkt alles anders in Zambia, maar uiteindelijk zijn er meer overeenkomsten dan je zou denken.

Het boek van Hermen en Johanneke met verhaal en foto’s, is te bestellen via de website van Boekscout.

woensdag 10 november 2021
De (moeizame) integratie van moslimmigranten; nadenken over mogelijke oorzaken
Spreker: dr. Martijn de Koning
Locatie: de Terp in Heumen
Aanvang: 20.00u

Toegang alleen met QR bewijs!

Waar ligt het toch aan dat moslimmigranten vaak zo moeilijk integreren in onze samenleving? Wat verwachten we en hoe verloopt de integratie feitelijk? Klopt het wel dat de integratie erg moeizaam verloopt? Het is een geladen thema dat we aansnijden. Bijna iedereen vindt er wat van. Sommigen zeggen: het ligt vooral aan de inhoud van de islam. Anderen daarentegen wijzen de cultuur als belangrijkste factor aan.

Dr. M.J.M. de Koning verzorgt de lezing. Hij is verbonden aan de Radboud Universiteit.

dinsdag 22 februari 2022
Paul de Kruif, bacteriënjager en activist voor een betere gezondheidszorg in de VS
Spreker: Jan Peter Verhave

Jan Peter Verhave, lid van de Protestantse Gemeente Heumen, publiceerde een boek in de serie van Reformed Church of America, A Constant State of Emergency, Van Raalte Press (2020). Bekroond met de Michigan State History Award!

Bij zijn verblijf in Holland, Michigan USA, kwam Jan Peter op het spoor van Paul de Kruif, een Amerikaan met een Hollandse naam (1890-1971). De Kruif was een vooraanstaand microbioloog. Hij speelde een belangrijke rol in de studie van de virusziekte polio, bij het onderzoek naar de besmetting en de pogingen om een vaccin te maken. Verder vocht hij voor een voor iedereen toegankelijke gezondheidszorg, met name voor de armen in de VS. In corona-tijd heeft dit onderwerp, een extra actuele betekenis.

dinsdag 29 maart 2022
Godsbeelden in de theologie en in de (middeleeuwse) kunst
Sprekers: Hermen Kroesbergen, Koos Willemse, Nico Schreurs, Trix Willemse

In de Bijbel wordt God met veel verschillende beelden aangeduid. God is een rots, vuurkolom, zachte bries, landeigenaar. Of vader, verlosser, Heer. Hoe geven we weer welke rol God in ons leven speelt? Als God geen persoon is, maar het goede en het mooie, hoe zou dat er dan uitzien? Of als God wel een persoon is, wat kunnen we dan in die persoon zien aan uitstraling of eigenschappen? Nico Schreurs en Hermen Kroesbergen gaan daarover in gesprek aan de hand van illustraties uit de rijke collectie afbeeldingen van (middeleeuwse) kunst van Trix en Koos Willemse. Reeds vele jaren achtereen levert de combinatie van theologie en middeleeuwse kunst een boeiende avond op.

Bij wijze van proef zal deze avond voor het eerst daarnaast ook via livestream te volgen zijn en kan iedereen via chat ook meedoen met de gesprekken. Wees welkom!

woensdag 20 april 2022
De rijkdom van het ritueel
Spreker: pr. Ekkehard Muth

Rituelen worden vaak gezien als onnodige franje die alleen maar van de inhoud afleiden. Maar niets is minder waar. Rituelen voegen juist een dimensie toe die we met het rationele niet kunnen ontsluiten. Rituelen zeggen meer dan je kunt zeggen. Hoe doen ze dat? Wat doen rituelen met ons? Wat gebeurt er als rituelen en symbolen ons in de dienst meenemen naar het heilige?

Ekkehard Muth was predikant in Duitsland, later in Nederland, sinds 2011 is hij pastor van het Augustijns Centrum de Boskapel, nu Stadsklooster Mariken in Nijmegen. In 2009 verscheen bij Kok Boekencentrum zijn boek ‘De rijkdom van het ritueel’. Aan de hand van vele (video)voorbeelden gaat Ekkehard Muth deze avond de wereld van de rituelen verkennen.

woensdag 11 mei 2022
Religie zonder angst en geweld: Hoofdlijnen van Eugen Drewermanns theologie van de menselijkheid
Spreker: prof. dr. Peter Nissen

Dr. Peter Nissen, verbonden aan de Radboud Universiteit, vertelt ons over het denken van de Duitse theoloog Eugen Drewermann. Drewermann is theoloog en psychotherapeut. Hij is van mening, dat de kritische Bijbelwetenschap die nu populair is, ons overstelpt met historische wetenswaardigheden maar die ons innerlijk niet raken.

Het is echter juist de bedoeling van de verhalen in de bijbel dat ze ons innerlijk iets doen. Wij moeten daarom ‘gelijktijdig’ worden met de mensen over wie de verhalen worden verteld.