Profiel Protestantse gemeente Heumen
De kerkelijke gemeente bestaat uit 6 dorpen: Heumen, Malden, Mook en Molenhoek, Nederasselt en Overasselt
Gemeenteleden: ca. 420
Voor beschrijving burgerlijke gemeente: zie hier
1. Inleiding
Accenten van de kerkelijke gemeente zijn pastoraat en eredienst.
Missie
Wij zijn gemeente van Christus,
Gastvrij en pluriform,
We delen verhalen, liederen, in lief en leed,
Als inspiratie voor leven en samenleven.
We hebben de intentie om gemeente van Christus te zijn, oecumenisch, open en pluriform. We willen een eigen kleur aan het kerkzijn geven.
Met oecumenisch zijn bedoelen we verbonden met Christelijke gemeenschappen en allen die in de geest van Christus willen leven. Ook staan we open voor andere levensovertuigingen. We willen met ieder samenwerken aan vrede, gerechtigheid en heelheid van de schepping.
Er is ruimte voor een persoonlijke zoektocht naar de zin van het leven.
We stimuleren dit in vieringen waarin de bijbel lezing, de tafelviering en de doop naast de overweging centrale momenten zijn, en in de bezinning op actuele thema’s en activiteiten in de samenleving.
Ook in liturgisch opzicht streven we dit na.
De Protestantse gemeente Heumen
-wil zichtbaar zijn in de samenleving
-wil samenwerken met andere geloofsgemeenschappen
-wil gebruikmaken van de talenten van gemeenteleden, jong en oud(-er)
-is zich ervan bewust dat het ledenbestand de komende jaren sterk kan wijzigen i.v.m. de hoge leeftijd van een groot aantal leden, met gevolgen voor de inkomsten
-moet zorgen voor het op peil houden van de inkomsten om de uitgaven te kunnen dekken.
2.1 Kerk en organisatie
Naast de kerkenraad van 7 personen waarvan de predikant deel uitmaakt zijn er een aantal taakgroepen. De kerkenraad is het bestuur van de gemeente en is daarnaast de instantie die initiatieven van de gemeenteleden faciliteert. Zij geeft de kaders aan voor beleid en stuurt op de uitvoering daarvan. Zij vergadert 6 à 7 maal per jaar, en heeft daarnaast eenmaal per jaar een retraite. De taakgroepen (Financiën en beheer, Diaconie, Pastoraat, Jeugd en jongeren) worden gevormd door gemeenteleden en een kerkenraadslid die als tussenpersoon tussen taakgroep en kerkenraad optreedt. Naast de kerkenraad fungeert een moderamen van voorzitter kerkenraad, scriba en predikant.
2.2 Vieringen/eredienst
De zondagse eredienst, gehouden om 10.00 uur wordt door veel kerkgangers beleefd als een belangrijk moment en een inspiratiebron voor de gemeente. Het Avondmaal wordt eenmaal per maand gehouden op de derde zondag. Hieraan nemen gasten en kinderen deel.
De vieringen zijn divers, in een oecumenische setting, de traditionele liturgische vieringen worden met regelmaat afgewisseld met een dienst voor jong en oud, met een preek voor de leek, en diensten met een andere vorm van muziek of drama. Er is een actieve liturgiecommissie dit samen met de predikant uitwerkt. De gemeente wil het gesprek met de jongere generatie voortzetten om te weten te komen waar hun interesse naar uitgaat bij de vieringen. Muziek wordt belangrijk gevonden in de gemeente.
Er is een cantorij o.l.v. cantrix van plusminus 30 leden, deze zingt vierstemmig met af en toe een solozang. Zij treedt 6 maal per jaar op in de eredienst en een enkele keer daarbuiten.
Het is een enthousiaste groep die zich (bijna) vanzelf aanvult.
De positie van kerkmusicus is op dit moment vacant maar door de (lovenswaardige) inzet van twee gemeenteleden gaat de muzikale begeleiding tot dusverre heel goed.
2.3 Een zichtbare gemeente
De kerkelijke gemeente streeft er naar om meer zichtbaar in de burgerlijke gemeente. De diaconie draagt hier actief in bij, zie hieronder. De lokale omroep en de plaatselijke weekbladen moeten meer worden gebruikt om te laten zien wat we te bieden hebben. De Rooms Katholieken in Heumen kerken eens in de 2 weken in onze kerk.
De Winterwerkcommissie organiseert samen met de RK gemeenschap in Malden lezingen over maatschappelijke onderwerpen.
2.4 Kerk en gebouw, taakgroep Financiën en beheer
Deze zorgt voor een verantwoord beheer van de kerkelijke goederen, faciliteert materieel de kerkelijke activiteiten en streeft naar een financieel gezonde en duurzame toekomst.
Daarbij moet worden opgemerkt dat de beleggingen minder renderen en de reserves niet groeien. Dit geldt ook voor de omvang van de gemeente en dus om een heldere visie over de vraag hoe we met geld omgaan. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.
Zij voert jaarlijks de actie kerkbalans uit.
2.5 Taakgroep Diaconie
Deze taakgroep ziet het als haar opdracht om te zien naar mensen die dichtbij en veraf in problemen zijn geraakt. Het onderhouden van contact met de taakgroep Pastoraat is daarbij van wezenlijk belang, evenzeer als het contact met de eigen gemeente, de burgerlijke gemeente en dat met zusterorganisaties in de regio.
Zo ondersteunt de diaconie bijvoorbeeld het werk van de Voedselbank Groesbeek en omgeving met mankracht en in geld, van het Hulpfonds Heumen, van het Platform Armoede van de gemeente Heumen en andere organisaties.
2.6 Taakgroep Pastoraat
Omzien naar elkaar, dat is het motto. Er is onderling pastoraat als gemeenteopbouw en pastoraat als hulpverlening. Het gaat om de hele breedte van de gemeente dus ook om minder zichtbare gemeenteleden. De predikant is lid van deze taakgroep en vervult daarin een duidelijke rol. Groepspastoraat zoals specifieke doelgroepen of lotgenotengroepen, mensen met een heel flauw lijntje naar de kerk, mensen in de zorg met ethische dilemma’s vragen om een nieuwe benadering. Het deelnemen aan gespreksgroepen is nu overigens veel meer een kwestie van individuele keuze dan vroeger, toen het ging om sociaal wenselijke en georganiseerde vormen van pastoraat. Er worden contactpersonen ingezet om contact te onderhouden met zoveel mogelijk gemeenteleden.
2.7 Taakgroep Jeugd en Jongeren
Viermaal per jaar wordt een dienst voor Jong en Oud georganiseerd. Naast de Paaswake en een kinderkerstfeest verzorgt de taakgroep activiteiten die aansluiten op verschillende leeftijdsgroepen met als doel het aanbieden van informatie en het discussiëren over en het beleven van de boodschap van Christus. Er wordt verder gekeken dan de eigen gemeente en dus worden ook niet-kerkleden uitgenodigd. Het blijven investeren in de contacten van de jeugd onderling en hun ouders en hen verbinden met de kerk is belangrijk voor de toekomst.
2.8 Overige groepen
Naast de kerkenraad en de taakgroepen (die overigens zelfstandig functioneren) zijn er diverse andere groepen met een specifiek doel actief, zoals de liturgie commissie, de kosterspool, de groep Liturgisch bloemschikken, het autovervoer op zondag, de groep koffiezetten na de kerkdienst, de groep Samen eten en de seniorenkoffie, de 20-30-ers groep, de 50-ers groep, een leesclub, Wegwijs-,livestream- en websitecommissies. Er is ook aandacht voor “Veilige gemeente”. Ook zijn er kleine groepjes van kerkleden op eigen initiatief actief.
Gezien de vergrijzing is het belangrijk de taken te spreiden zodat mensen niet overbelast raken. Dit is een aandachtspunt.
Al met al is de gemeente heel actief en zijn er veel vrijwilligers.