Menu Sluiten

Nieuws

Invulling en tijdspad vacature predikant

22 juli 2024

Vacature predikant

Door het besluit van onze predikant, Hermen Kroesbergen, om het beroep naar Waterland te aanvaarden, ontstaat bij de PKN Heumen de predikantsvacature. Ook bij de PKN Groesbeek is nu een vacature door het emeritaat van Janneke Ruijs. In de kerkenraad hebben we dit besproken en zijn tot de conclusie gekomen dat het wenselijk is gezamenlijk met de PKN Groesbeek naar een invulling van deze vacature te zoeken. Hieraan liggen een aantal overwegingen ten grondslag:

1. Samenwerking

Het hebben van 1 predikant biedt ook de mogelijkheid om de samenwerking met Groesbeek stapsgewijs uit te bouwen. Dit past ook in de verwachtte lange termijn ontwikkeling, waarin we toch genoodzaakt zullen zijn om met de omringende gemeentes meer te gaan samenwerken.

2. Mogelijkheid om een fulltime predikant aan te trekken

De ervaring van Groesbeek is dat het heel lastig is, zo niet onmogelijk, om een parttime predikant aan te trekken. Er is een tekort aan predikanten ontstaan en dat tekort zal toenemen. De kansen om een fulltime predikant aan te trekken zijn groter.

We denken ook aan een tijdelijke aanvulling met een kerkelijk werken, omdat o,5 FTE predikant voor onze gemeente aan de krappe kant is. Hierover moeten we nog in gesprek met de kerkrentmeesters.

Om dit verder uit te werken zullen we de volgende stappen nemen:

1. Profiel van de gewenste predikant

De profielen van de beide gemeentes zullen naast elkaar worden gelegd om na te gaan of er grote verschillen zijn. We gaan er even vanuit dat dit niet het geval zal zijn dat dat we de profielen “in elkaar kunnen schuiven”. Natuurlijk moet er ruimte blijven voor accent verschillen en moet een predikant in staat zijn hier mee om te gaan.

2. Beroepingscommissie

We zullen met Groesbeek één beroepingscommissie vormen met een gelijkwaardige vertegenwoordiging om de belangen van beide gemeenten goed te behartigen.

Er zijn al een aantal gemeenteleden die belangstelling hebben om in de beroepingscommissie plaats te willen nemen.  Mocht u ook belangstelling hebben, laat het ons weten. U kunt dit laten weten door een berichtje te sturen aan de scriba.

Natuurlijk zijn er een aantal uitdagingen die we met PKN Groesbeek moeten afstemmen om tot een goede en voor beide gemeenten werkbare invulling te komen, zoals:

  1. Hoe vullen we diensten in van hoogtij dagen zoals Kerst en Pasen?
  2. Hoe zorgen we dat het aantal vergaderingen voor de nieuwe predikant beperkt kunnen houden
  3. Er zal een wat groter aantal diensten ingevuld moeten worden met een gastpredikant

Ook zullen er verder in het proces nog wel uitdagingen tegenkomen, aangezien dit een heel nieuw traject is voor beide gemeentes. We hebben het vertrouwen dat we daar in goed overleg wel uit gaan komen. Het zal van iedereen  een beetje geven en nemen zijn om dit tot een succes te maken.

Tijdsplan:

  • Bovenstaande informatie delen met de gemeentes op 21juli na de kerkdienst.
  • Bovenstaande opnemen op de website na 21 juli en opnemen in de nieuwsbrief
  • Overleg plannen met Groesbeek over profiel predikant.

Afscheid Hermen Kroesbergen

20 juli 2024

In de dienst van 1 september neemt onze predikant, ds. Hermen Kroesbergen, afscheid van onze gemeente. Hij heeft een beroep aanvaard van de Protestantse gemeente Zuiderwoude-Uitdam-Broek in Waterland.

Wij willen hem in deze dienst bedanken voor zijn inzet en enthousiasme in de 4 jaar dat hij onze gemeente heeft gediend. Onze waardering hiervoor willen we uitdrukken met een passend cadeau. Als u als gemeentelid wilt bijdragen aan dit cadeau dan stellen we dat zeer op prijs. U kunt u bijdrage overmaken op bankrekening nummer NL61RABO 0373 7223 03 t.n.v. CVK Protestantse gemeente Heumen onder vermelding van “Afscheid Hermen Kroesbergen”.

Namens de Kerkenraad dank voor uw bijdrage.

Wim Buijzert

Boekbespreking ‘Luister’ op 9 september

20 juli 2024

De eerstvolgende bijeenkomst van de boekenclub zal zijn op maandag 9 september, om 20.00 uur. Het te bespreken boek wordt: Sacha Bronwasser, Luister, Ambo, Baarn 2023, 254 blz. De bespreking zal ingeleid worden door Luuk de Blois.

Het boek wordt in allerlei recensies geprezen. Het speelt in hoofdzaak in Parijs en Amsterdam en gaat over een au pair, die bij een ietwat aparte familie terechtkomt in een Parijs, waar aanslagen aan de orde van de dag zijn (jaren tachtig van de vorige eeuw). Zij wordt bovendien buiten haar wil gebruikt in Amsterdam in een fototentoonstelling van iemand die daaraan flink verdient.

Meer informatie: blois013[a]planet.nl

Regionale zangmiddag: zingen verbindt!

5 juli 2024

Kun je zingen, zing dan mee!

Op 28 september organiseert de Protestantse Gemeente Gennep een regionale zangmiddag.

Deze middag worden er bekende en onbekende liederen gezongen van de Iona Community (Schotland), van Huub Oosterhuis, uit de onlangs verschenen bundel Psalmen Anders en van de oecumenische gemeenschap Taizé (Frankrijk).

Eenieder die graag zingt is van harte uitgenodigd.

De middag staat onder de muzikale leiding van Tineke Deunk-Joldersma (cantrix Protestantse Gemeente Heumen). Peter van Doeselaar verzorgt de muzikale begeleiding op orgel en piano. De zangmiddag wordt afgesloten met een vesper waarin enkele van de aangeleerde liederen zullen terugkomen. Er zal een vrijwillige bijdrage worden gevraagd i.v.m. de onkosten.

Het programma ziet er als volgt uit:

Inloop: vanaf 13.30 uur met koffie en thee.
1e zangronde: 14.00 – 15.00 uur
Pauze: 15.00 – 15.30 uur
2e zangronde: 15.30 – 16.15 uur
Vesper: 16.15 – 16.45 uur

Aanmelding: scriba@pkngennep.nl

Plaats: Protestantse kerk, Markt 3, Gennep.
Parkeren: Ellen Hofmanplein, Gennep

Buitendag – Startzondag 2024

5 juli 2024

‘Als nieuw! Leven in het licht van Gods koninkrijk’

Op 1 juli kwamen leden van de PG Groesbeek en de PG Heumen bijeen ter voorbereiding van de Buitendag-Startzondag. Nu beide gemeenten vacant zijn is het een uitgelezen mogelijkheid om deze dag gezamenlijk te vieren. Er worden twee namen gebruikt. In Groesbeek is de naam Startzondag in gebruik, in Heumen Buitendag.

De Protestantse Kerk gaat in 2024-2025 aan de slag met het jaarthema.

‘Als nieuw!
Leven in het licht van Gods koninkrijk’

Centraal op 8 september staat de gelijkenis ‘De werkers in de wijngaard’ (Mattheüs 20, 1-16). In deze gelijkenis is iets te proeven van de vreemdheid én het bevrijdende van het koninkrijk. Jezus zet alle menselijke verwachtingen op zijn kop. 

De werkgroep heeft een mooi programma samengesteld. Het begint om 10.00 uur en eindigt rond 13.30 uur. We beginnen met de kerkdienst m.m.v. de muziekgroep uit PG Heumen. De jeugd is ook gevraagd mee te werken. Creatieve activiteiten,onder het genot van koffie en thee, maken deel uit van de viering. We sluiten het bprogramma af met een lunch.

Praktische zaken:

Plaats: Manege aan de Lierseweg te Malden of Protestantse Kerk Groesbeek. U leest in de nieuwsbrief of hoort via de afkondiging in de kerk welke plaats hetdefinitief is geworden.

Meenemen: Wat van belang is voor iedere kerkganger:
U wordt gevraagd mee te nemen: een tros druiven, een lunchpakket, iets lekkers bij de koffie (cake, koekje, chocolaadje).