Menu Sluiten

Nieuws

Soms groet een licht

14 mei 2021

Overweging van ds. Hermen Kroesbergen uit de Wegwijs van mei/juni 2021

‘Soms groet een licht van vreugde de christen als hij zingt,’ zo klinkt het in Lied 910. Gelukkig wordt er nu weer gezongen in de kerk, al is het dan alleen nog door voorzangers. Zingt u zelf eigenlijk nog wel eens? Als u dat nog niet doet, kunt u misschien eens proberen thuis mee te zingen met de online viering. Leg het liedboek maar alvast klaar!

Ik las eens ergens: ‘Laat het iemand maar niets kunnen schelen hoe de wereld ontstaan is, het maakt niks uit of het iemand koud laat of er meer is tussen hemel en aarde, het maakt niks uit of iemand nooit een boek inkijkt, het maakt niks uit of iemand totaal niet geïnteresseerd is in wat er na de dood gebeurt, maar als hij zich niet kan voorstellen dat het fijn is om te zingen, dan zou ik hem niet kunnen uitleggen wat geloven is.’

Zingen en geloven horen bij elkaar. Zingen en geloven lijken op elkaar.

Denk er maar aan dat we van alles uit liederen kunnen halen. Een lied betekent voor de één iets heel anders dan voor de ander, maar dat betekent niet per se dat de één gelijk heeft en de ander niet. Het is wat het is, en samen zing je dat ene lied.

Zo is het ook met geloven: de woorden zijn er, maar het krijgt pas betekenis in jouw leven. Soms zingen we woorden waar we zelf niks mee kunnen, woorden die we zelf nooit zouden zeggen, soms zingen we woorden die ons raken in ons hart, tot in ons diepste binnenste – wat iemand anders er ook mee bedoeld heeft, woorden die speciaal voor u, jou of mij zijn… Want soms is het zo dat het zingen van een lied tot je verrassing een licht voor je laat schijnen.

‘Soms groet een licht van vreugde de christen als hij zingt: de Heer is ’t die met vleugels van liefde hem omringt. Loopt alles ons ook tegen, Hij zal ons ’t goede doen, Hij geeft na donk’re regen een mild en klaar seizoen’ (Lied 910).

Hermen Kroesbergen

Feedback op de livestream kerkdiensten

11 mei 2021

Vanaf zondag 9 mei werken we met een nieuwe installatie voor het online uitzenden vanuit de Joriskerk. We hebben nu meer technische mogelijkheden dan voorheen. Naast het camerabeeld kunnen we nu bijvoorbeeld ook teksten en beelden direct uitzenden.

De komende weken gaan we hier mee aan de slag. Zo kunnen we bijvoorbeeld de liederen laten zien via het scherm thuis terwijl u ook de voorzangers ziet.

Graag ontvangen we uw feedback. Wat vindt u fijn, en wat niet. Zou u het beeld net wat meer uitgezoomd willen hebben, of niet? Wordt het te druk? Is de tekst goed leesbaar? U mag dit naar mij mailen. Als livestream-team (inmiddels een mooie club van zeven mensen) kijken we dan hoe we het kunnen verbeteren. U mag uw reactie sturen naar website@pknheumen.nl.

Namens het livestream-team,

Theo Müller-Königkrämer

Lentegroet aan 80-plussers

11 mei 2021

De kinderen van de kindernevendienst hebben een leuke lentegroet-kaartje gemaakt. Samen met een plantje van de Diaconie zijn deze rond de Hemelvaart bij de 80-plussers van onze gemeente bezorgd. De lentegroet werd zeer gewaardeerd.

Dodenherdenking 4 mei

4 mei 2021

Op 4 mei werden ook in de gemeente Heumen de slachtoffers herdacht die vielen voor onze vrijheid. Ook namens de Protestantse Gemeente Heumen werden bloemen gelegd bij het oorlogsmonument in Overasselt. De bijeenkomst is terug te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=ufRZ0_ltTLc. Onze predikant leverde een bijdrage middels een korte toespraak.

Update corona-maatregelen: Voorzangers vanaf 2 mei

25 april 2021

Met ingang van 2 mei aanstaande gaan we weer van start met twee voorzangers van de cantorij die voor ons de liederen in de kerkdienst zingen.
Dat gaat weer de goede kant op. We hopen daarnaast dat we vanaf Pinksteren weer met 25 mensen in de kerk samen kunnen zijn, en dat is heel wat meer dan de paar die we nu zien.
Toegegeven, we moeten nog afwachten of het echt kan maar we hebben goede hoop.
Let u op de website, daar wordt het vermeld!

Met hartelijke groet aan u allemaal,

De kerkenraad