Menu Sluiten

Nieuws

Buitendag

14 september 2023

Om 10 uur begint aanstaande zondag de Buitendag bij de manege aan de Lierseweg in Malden. Het thema is: omzien naar je naaste. Denk alvast na over een activiteit waarvoor je mensen bij jou thuis wilt uitnodigen dit seizoen. Ga je wandelen, bakken, een spel doen of wordt het een workshop hout bewerken? Deze zondag word je uitgenodigd een activiteit aan te bieden en jezelf op te geven voor de activiteiten van anderen. 

Ook tijdens de viering zelf zitten we niet stil. Je mag aan twee activiteiten meedoen, waarbij je kunt kiezen uit: 
1. creatief met verf
2. een wandelgesprek
3. mediteren op de Barmhartige Samaritaan
4. wie of wat ben ik?
5. een lied instuderen
6. een streepgedicht maken
7. kaarten schrijven aan TBS-ers
8. bijbelfigurenbingo

Winterwerk – Bethlehem

10 september 2023

Op woensdagavond 13 september beginnen we weer met het nieuwe seizoen van Winterwerk. Tijdens de eerste lezing zal Liesbeth Burger ons meenemen naar Bethlehem, in de Palestijnse gebieden, waar zij vorig jaar herfst drie maanden heeft gewoond. 

Liesbeth Burger werkte er voor de Wereldraad van Kerken in Genève als waarnemer mensenrechten. Het was een heel bijzondere, boeiende maar ook zware en gevaarlijke periode. In een team van vier mensen beschermden ze kinderen en herders bij hun werk, waren getuige van de verwoesting van huizen en olijfboomgaarden, rapporteerden vanuit checkpoints en vluchtelingenkampen en bezochten kerkdiensten.

Graag komt zij iets vertellen over die drie maanden verblijf in een soort oorlog en ook over mogelijke oorzaken daarvan, wat zo’n manier van leven doet met de mensen aan weerskanten, en wat het deed met haar. En over Gods aanwezigheid.  

U bent u van harte welkom in de vergaderzaal van De Horst, De Horst 1 6581 TE Malden

Na afloop is er een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken.

Aanvang 20 uur. Einde 22 uur.    

Succesvolle Kunstroute in de kerk

6 september 2023

Afgelopen weekend was de Kunstroute Heumen te gast in onze kerk. Johanneke Kroesbergen-Kamps bracht met haar foto’s de natuur de kerk in onder het motto ‘De ramen open!’

Tijdens de kerkdienst op zondagochtend stond de gemeente stil bij de afbeeldingen die verwonderend ontzag uitdrukken voor het mysterie van God dat je niet loslaat maar waar je ook niet te dichtbij kunt komen omdat het te groot is. Op het koor stonden drie beelden die dat gevoel oproepen: de mens als dwerg in een kathedraal van bomen; de olifant, een zachtmoedige reus waar je toch niet te dichtbij wilt komen; en de leeuw met zijn blinde oog dat recht de geestenwereld in lijkt te staren.

Het lied van de maand, waarin in het Engels de uitdrukking ‘awesome wonder’, verwonderd ontzag, voorkomt past hier goed bij.

Tijdens de Kunstroute bezochten 220 mensen de expositie in de kerk – mooi om zo zichtbaar te worden!

In de nissen hangen grote foto’s van natuur in deze omgeving: de Jansberg en het Heumensoord. Zo zijn de ramen van de kerk open gezet naar de natuur. De foto’s blijven nog even hangen en zijn ook aanstaande zondag, wanneer de kerk weer open is voor Open Monumentendag nog te zien.

De kaarten en kalenders die Johanneke maakt van de natuur in de gemeente Heumen en het Rijk van Nijmegen waren tijdens de Kunstroute ook zeer in trek. Een succesvolle deelname dus!

Mindfulness en geloof!?

6 september 2023

Aanstaande zondag wordt de overweging verzorgd door Vera van Middelkoop. Tijdens haar carrière als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige heeft zij veel gewerkt met mensen met blijvende klachten. Zij is inmiddels ruim 15 jaar professioneel Mindfulness trainer en heeft gemerkt dat de training mensen helpt om met meer afstand naar hun gewoontepatronen te kijken en meer in het hier en nu te leven. Mindfulness is geen trucje, zo benadrukt ze, maar vraagt veel beoefening.

Mensen vertelden haar geregeld dat ze bang waren dat Mindfulness niet paste bij hun geloofsovertuiging. Tijdens de ‘preek van de leek’ die zij in deze viering zal verzorgen, staan we hierbij stil. De schriftlezing uit 1 Koningen 19: 8-13, over de profeet Elia die God niet ontmoet in een krachtige windvlaag of aardbeving, maar juist in een zachte bries, sluit hierbij aan.

Hij is niet gek, hij is gelovig

1 september 2023

Je zit op een terras met wat bekenden en één van hen vertelt: ‘Laatst wist ik helemaal niet meer hoe het verder moest; ik wist helemaal niet meer wat ik moest doen. Ik stapte in de auto en ging een eindje rijden en op de radio was dat liedje en ineens wist ik het. Ik zag het weer zitten en kreeg weer perspectief. Het was echt God die speciaal voor mij een boodschap had met dat liedje op de radio…’

Een vriendin van je schuift aan, vangt nog net die laatste zin op en kijkt je vragend aan. ‘Ja,’ begin je uit te leggen, ‘hij is niet gek hoor, hij is gelovig.’ Wanneer je vriendin nog steeds glazig kijkt, ga je verder: ‘Hij denkt heus niet dat God de playlist van het radiostation heeft gemanipuleerd of zo.’ ‘Dus het is alleen bij wijze van spreken, bedoel je?’ vraagt ze. ‘Ja, nee,’ begin je aarzelend, ‘ook wel weer meer dan dat…’

Ondertussen vertelt jullie gelovige kennis over een heel ander lied dat hem altijd troost geeft: ‘“De Heer is mijn herder” – dat blijft toch mijn favoriet – “Hij brengt mij op wegen van goedheid en zegen”.’

‘Maar,’ vraagt je vriendin zich naar jou toebuigend, ‘heeft hij niet net…’ – en ze noemt wat op van alle ellende die deze kennis en zijn naasten getroffen heeft de afgelopen tijd. Je beaamt dat en je vriendin vraagt je verbaasd hoe hij dat dan ‘wegen van goedheid en zegen’ kan noemen. ‘Hij is niet gek hoor, hij is gelovig,’ begin je weer, ‘Het lied gaat over waar hij zich aan vasthoudt, wat hij hoopt voor de toekomst, maar het is ook meer dan dat. Het helpt hem ook nu al, dat hij die weg door dat donkere dal niet alleen gaat. Dat hij zelfs dan nog door zo’n gewoon liedje op de radio perspectief krijgt aangereikt van boven.’ ‘Maar dat was toch bij wijze van spreken?’ ‘Ja, nee, hij is niet gek, maar dat spreken gaat wel over iets echts…’

Overweging van onze predikant, Ds. Hermen Kroesbergen