Menu Sluiten

Nieuws

De Tijdmachine

9 juli 2022

Overdenking van onze predikant (uit Wegwijs juli-augustus 2022):

Er was eens een dorp waar men elke dag een half uur voor zonsopkomst een uitgebreide ceremonie hield. Het hele dorp deed mee. Dit ritueel was nodig om de zon te laten opkomen, zo werd gezegd.

Hoe meer kinderen naar school gingen, hoe minder mensen dat nog echt geloofden. Toch was voor velen in het dorp dit ritueel nog erg belangrijk.

Dit is onze traditie, zeiden sommigen; het zorgt voor samenhang in het dorp, zeiden anderen. Er waren mensen die stug volhielden dat het ritueel nodig was om de zon op te laten gaan, wat ze er op school ook van mochten zeggen. Voor anderen werd de ceremonie een symbool om na te denken over licht en donker in hun leven.

Toch deden er minder en minder mensen mee met het ritueel. Jongere generaties vonden het hypocriet om een ritueel voor zonsopgang te doen terwijl ze daar helemaal niet in geloofden.

Hun ouders en grootouders vonden het verloren gaan van de traditie erg jammer, maar toch begrepen ze het ook wel. Zij zelf wisten immers ook wel van het zonnestelsel en dat de ceremonie eigenlijk niet echt iets doet.

Totdat op een dag er iemand in een tijdmachine stapte. Zij wilde wel eens zien hoe dat dan was geweest bij hun voorouders: dachten die nu echt dat de zon niet op zou komen als zij dat ritueel niet deden?! Ze waren toch niet dom?! En ze deden de ceremonie altijd al keurig een half uur voor zonsopkomst, dan moesten ze toch iets weten van het zonnestelsel en dat de zon sowieso wel op zou komen?

Het leven in oude tijden bleek heel anders te zijn en toch ook weer niet. Natuurlijk is dat ritueel nodig om de zon op te laten komen, vertelde men haar, en natuurlijk komt de zon ook heus wel op als de ceremonie een keer niet kan doorgaan. Wat daar raar of hypocriet aan was, begrepen ze niet zo goed: het is mooi als wij mogen helpen en anders doet God het alleen. 

Hermen Kroesbergen

Restauratie aan de kerk

29 juni 2022

Na lang voorbereidend werk heeft de aannemer eindelijk de tijd gevonden om de restauratie aan de toren van de kerk te beginnen. Zoals ieder weet is door de afgelopen COVID periode veel werk uitgesteld en verschoven naar achteren, zo ook dit werk aan de toren. Na inspecties en advies wat wij al jaren krijgen van Monumentenwacht Gelderland was al in 2019/2020 besloten de aannemer er bij te betrekken. Dit is voor onze stichting het bouwbedrijf Van Dinther uit Schaijk, die ook al de vorige restauratie heeft gedaan. De offerte voor deze opdracht is al in 2020 opgemaakt.

Dinsdag 29 juni is begonnen met de opbouw van de steigers, en daarna direct aansluitend zal begonnen worden aan de klus om de toren er weer piekfijn (zover dat kan natuurlijk) te laten uitzien. Het werk zal bestaan uit het uithakken/uitboren van stenen en voegen, vervangen van stenen zo nodig en voorzien van nieuwe voegen, controle en reparatie van loodwerk en soldeernaden en dakpannen, en het bijwerken van schilderwerk. Zij zullen zo veel mogelijk de ongemakken beperken en de bereikbaarheid van de kerk mogelijk houden. De hele klus zal ongeveer 5 weken gaan duren, en dan maar hopen dat we daar weer jaren van mogen genieten!

Fotoboek kruisweg

3 juni 2022

Van het Kruiswegproject dat rond Pasen in de Heemtuin in Malden heeft plaatsgevonden is een prachtig fotoboek gemaakt. Daarin zijn alle staties, gedichten en gelezen teksten bij de Goede Vrijdag viering opgenomen.

Dit fotoboek is voor 12,50 euro te koop. Interesse? Stuur dan een mail naar hermen.kroesbergen@gmail.com

Drie-eenheid

31 mei 2022

Overweging van Ds. Hermen Kroesbergen

Soms ervaar je God als iemand die altijd bij je is; soms als liefde in je hart. Soms ervaar je God in de aansporing om het goede te doen; soms in een diepe hoop die je draagt.

De zondag na Pinksteren is de zondag van de Drie-eenheid. We hebben het niet zo vaak over de Drie-eenheid. En als die al eens genoemd wordt, is het meestal een voorbeeld van abstracte theologie waar je toch niks aan hebt. Maar als we God op allerlei verschillende manieren ervaren en op al die momenten toch een relatie met die ene God hebben, kan de Drie-eenheid dan niet juist daar een mooie verbeelding van zijn?

God de Vader als degene die we in de schepping zien en die alles draagt. Wanneer je ziet hoe mooi alles in elkaar zit, kun je God de Vader danken. Wanneer het juist helemaal mis loopt, kunnen we bij God de Vader terecht met onze teleur-stelling, boosheid en vragen.

Jezus deed ons voor zo’n persoonlijke band met God te hebben door hem ‘abba’ of ‘papa’ te noemen. En in Jezus zelf zien wij ook God de Zoon. Hij die ons oproept tot liefde, en voorleeft praktisch om te zien naar elkaar. God de Zoon die ons ook aanspreekt in de ogen van hen die ons nodig hebben: ‘Elke keer dat jullie iets goeds doen voor iemand, doen jullie iets goeds voor mij,’ zegt Jezus.

God spreekt tot ons door de mensen om ons heen, maar soms horen we hem ook in het binnenste van ons eigen hart. De heilige Geest die moed en kracht geeft, die ons de weg wijst en influistert wat we moeten doen.

Op allerlei verschillende manieren is God ons nabij. We hoeven niet meteen te schrikken als we het woord ‘Drie-eenheid’ horen. Boven ons, naast ons en in ons ontmoetten we steeds hem die er voor ons wil zijn. Hermen Kroesbergen

Podcasttip

25 mei 2022

Johanneke Kroesbergen-Kamps deed onderzoek naar verhalen over Satanisme in Zambia. In een interessant en toegankelijk interview door Africast vertelt ze wat ze daar heeft ontdekt. Je kunt de podcast beluisteren via: https://podnl.app.link/srVehm0rjqb.