Menu Sluiten

Nieuws

Kerstmusical “De Kleine Klok”

12 december 2023

Op eerste kerstdag wordt een traditie nieuw leven ingeblazen: de kerstmusical! Als vanouds wordt deze gespeeld door kinderen, jongeren en ouderen uit de gemeente. In deze eigentijdse musical, met vlotte liederen die speciaal voor deze gelegenheid geschreven en gecomponeerd zijn, spelen en zingen de deelnemers een voor deze tijd zeer toepasselijke versie van het kerstverhaal.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan vooral op eerste kerstdag naar de dienst die om 10 uur begint en neem kinderen en kleinkinderen mee. Het wordt een feest!

Kerstkuier

12 december 2023

Op woensdag 20 december begint om 17:15 voor de derde keer de Kerstkuier in Heumen. Vanaf de Joriskerk zijn er verschillende routes te bewandelen met verschillende taferelen. Het Gilde, de basisschool en de Heumense kerkgemeenschappen slaan de handen ineen voor een mooi kerstevent! 

U ziet het kerstverhaal vanuit verschillende perspectieven, zoals de herders op het veld, de engelen in de kerstnacht en de wijzen uit het Oosten. De start is tussen 17:15 en 17:30 uur in de kerk.

De Kerstkuier wordt georganiseerd door de volgende organisaties uit het dorp Heumen: de protestantse gemeente inclusief cantorij, de katholieke deelparochie, basisschool Sint Joris en het Sint Georgius Gilde.

Het geheel wordt afgesloten in verenigingsgebouw Terp naast de kerk. Bent u er ook bij?

Henk, bedankt!

7 december 2023

Afgelopen zondag werd Henk van den Heuvel bedankt voor 37 jaar trouwe kostersdienst. Henk was een heel betrouwbare koster, altijd aanwezig en van alles op de hoogte. Hij heeft het kerkenwerk in Heumen jarenlang gedragen. We danken hem daarvoor en wensen hem en Corrie nog vele goede jaren samen toe.     

Henk blijft bij de kosterspool betrokken, maar droeg symbolisch de sleutel van de kerk over aan de nieuwe hoofdkoster Wim Berendijk. We wensen hem alle goeds bij deze verantwoordelijke taak!

Een religieuze tijd?

25 november 2023

‘Als mensen later terugkijken naar ons tijdvak dan zullen ze er verbaasd over zijn hoe ontzettend religieus mensen nu zijn,’ zo las ik een poosje terug. De auteur had het over de verhalen die nu populair zijn, zoals de superheldenfilms, Harry Potter, the Matrix, the Lord of de Rings, the Hunger Games. In al die verhalen gaat het over iemand met een lotsbestemming of roeping, een bijzondere opdracht in een grotere strijd tussen goed en kwaad. Als mensen elkaar zulke verhalen vertellen, moeten ze wel heel religieus zijn, zo was het idee.

Ik denk dat ikzelf deze tijd niet meteen een heel religieuze tijd zou noemen, maar er zo naar kijken, helpt wel om geloof anders te zien. Geloven is niet in de eerste plaats denken dat dit of dat bestaat of gebeurd is, maar het kan ook zijn om op een bepaalde manier te leven. Leven in het vertrouwen dat het niet zomaar is, dat er voor elk van ons een plan of diepere bestemming is.

Twee leden van de twintigersgroep noemden onafhankelijk van elkaar de Harry Potter-films als iets wat hen had laten zien dat geloof kan bestaan. Er kan een andere, diepere werkelijkheid zijn, een doel in je leven …. en het heeft zin daar naar te zoeken. Het kerstverhaal is ook zo’n verhaal over een bijzondere lotsbestemming. Al vanaf zijn geboorte was duidelijk dat Jezus een speciale opdracht zou hebben. Naast alle familiegezelligheid, lichtjes en warmte, kan kerst ook iets laten zien van hoe er in je leven meer op het spel kan staan dan het fijn hebben met elkaar. Waar ben jij voor in de wieg of kribbe gelegd? Zo kan – althans in de betekenis die de auteur waarmee ik begon daaraan geeft – de kersttijd ook een echt religieuze tijd zijn.

Overweging van Ds. Hermen Kroesbergen, ook geplaatst in de Wegwijs december 2023-januari 2024