Menu Sluiten

Nieuws

Winterwerkavond 24 oktober: Ronald Tinnevelt over Polarisatie

18 oktober 2023

Hierbij nodigen we u uit deel te nemen aan de tweede Oecumenisch Winterwerkavond dit seizoen.

Dinsdag 24 oktober 2023 zal Ronald Tinnevelt een inleiding houden over Polarisatie. 

Polarisatie is een thema dat ons steeds meer bezighoudt. Een kleine greep uit de krantenkoppen van het afgelopen jaar:  ‘Nederlanders maken zich toenemend zorgen over polarisatie, politiek en democratie’, ‘Iedereen zijn eigen waarheid: hoe polarisatie vrienden en families uiteendrijft’,  ‘Agenten gebruiken vaker geweld, volgens politie door polarisatie samenleving’ ‘Verbinding of polarisering, dat is de echte keuze in 2024’. Polarisatie lijkt een groot gevaar voor politiek en samenleving. De SIRE-campagne ‘Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt’ versterkt dit beeld. Maar klopt dit eigenlijk wel? Kent Nederland steeds meer polarisatie? Is polarisatie werkelijk altijd slecht? En wat is polarisatie eigenlijk? Deze en andere vragen zullen tijdens de lezing centraal staan.

Ronald Tinnevelt is hoogleraar rechtsfilosofie aan de Radboud Universiteit. 

We hopen dat u naar deze lezing komt luisteren

Locatie: vergaderzaal, De Horst 1 in Malden
Tijd: 20-22  uur.

Na afloop is er een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken

De vertrouwenspersonen stellen zich voor

11 oktober 2023

Gerda Sollie

Gerda Sollie

Ik ben Gerda Sollie, getrouwd met Koen Sollie en wij hebben zes volwassen uitwonende kinderen en twee kleinkinderen (derde op komst). We wonen al 37 jaar met veel plezier in Groesbeek. Wij zijn tot een paar jaar geleden ook pleegouders geweest. Ik heb in het verleden diergeneeskunde gestudeerd en in 2015 bij de Open Universiteit mijn bachelor gehaald. Afgelopen jaar heb ik tevens een opleiding voor vertrouwenspersoon gevolgd.

Als vrijwilligster ben ik actief o.a. bij verzorgingshuis de Eikenhorst (Dekkerswald). Tevens ben ik vertrouwenspersoon bij de Nijmeegse Studenten Triatlonvereniging Trion. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn moeder die in een verzorgingshuis in Alblasserdam woont. Oppassen op de kleinkinderen is een regelmatig terugkerende activiteit. Buiten bovenstaande activiteiten sport ik iedere dag en doe ik mee aan triatlon-, en hardloopwedstrijden.

Op verzoek ben ik ook vertrouwenspersoon voor de drie kerken geworden, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zich in een organisatie veilig moet kunnen voelen. Voelt iemand zich niet veilig, dan is het van belang dat hij/zij terecht kan bij een vertrouwenspersoon. Ik hoop  zo een bijdrage te leveren aan een fijne ‘organisatie’. Contact bij voorkeur via e-mail: gerdasollie[a]gmail.com


Thomas van Heerde

Thomas van Heerde

Mijn naam is Thomas van Heerde. Ik woon in Malden met mijn vrouw Anneke. Wij hebben drie kinderen die met hun partners al weer vele jaren zelfstandig door het leven gaan. Na lang als leraar in het speciaal onderwijs werkzaam te zijn geweest, ben ik vanaf 2013 begonnen als geestelijk verzorger in het Radboud ziekenhuis en daarnaast in Malderburch in Malden. In Maldenburch werk ik nog steeds. Als kern van mijn werk beschouw ik de aandacht voor zingeving, individueel of in groepsgesprekken. Tevens ga ik af en toe voor in één van uw kerkelijke gemeenten. In mijn vrije tijd fotografeer en lees ik graag, en zoek de lichamelijke ontspanning in wandelen en zwemmen. Het bieden van een luisterend oor aan degene die daarom vraagt past mij in de rol als vertrouwenspersoon. Ik hoop daarmee  een bijdrage te kunnen leveren dat we veilige gemeenten kunnen zijn. Contact bij voorkeur via e-mail: vanheerdethomas[a]gmail.com

Een veilige gemeente

11 oktober 2023

Maatschappelijk is er veel te doen rond grensoverschrijdend gedrag op tal van gebieden. Vanuit de muziek- en televisiewereld, het stadion, het bedrijfsleven of de sport worden regelmatig misstanden gemeld van racisme, agressie, intimidatie of ongewenste intimiteit. Hoe is het in de kerk gesteld? Is de kerk een veilige gemeente waar mensen elkaar met respect benaderen en elkaars grenzen in acht nemen? Het kerkelijk werk is in dat opzicht kwetsbaar. Ontmoeting en persoonlijk contact zijn immers belangrijk. Daarom is ook de kerk bezig met het thema ‘Veilige gemeente’.

In 2023 heeft een werkgroep namens de kerkenraden van de protestantse gemeente van Groesbeek, van Heumen en van Nijmegen daarover een beleidsplan voor de drie gemeenten geschreven.
Kern is dat we een respectvolle omgang met elkaar praktiseren. We volgen hierbij de gedragscode.

Ook zal van ambtsdragers, beroepskrachten en vrijwilligers, die regelmatig contact hebben met kwetsbare mensen een VOG-verklaring worden gevraagd, een verklaring omtrent gedrag, zoals de landelijke kerk wil (en tal van andere vrijwilligersorganisaties ook doen). Maar wat als u ondanks alle voorzorg binnen de kerk te maken krijgt met agressie, intimidatie over ongewenste intimiteit? De drie kerkelijke gemeenten hebben daarvoor twee vertrouwenspersonen aangesteld aan wie u uw verhaal dan kwijt kunt en ondersteunen
Het zijn Gerda Sollie uit Groesbeek en Thomas van Heerde uit Heumen. Hier stellen zij zich aan u voor.

Namens de werkgroep Veilige Gemeente,

Marije Klijnsma, Vera van Middelkoop, Gerbrand Hoek, Paul Simons

(Deze tekst staat ook in het menu onder “Gemeente – Veilige Gemeente”).

Informatie over de kindernevendienst

9 oktober 2023

Elke eerste zondag van de maand is er een activiteit voor de kinderen. 

We organiseren een kindernevendienst (basisschool leeftijd) en er is “Goed Plan” (middelbare school leeftijd).  

Op 05 november is de dienst in Groesbeek en zijn de kinderen van harte welkom. 

In december zullen we op 3 en 17 december aandacht besteden aan het Advent project. 

Omzien naar elkaar

3 oktober 2023

Als stimulans om meer om te zien naar elkaar, zijn afgelopen zondag aan elk huisgezin drie gekleurde schijfjes uitgedeeld. Wanneer je thuis iemand ontvangt die daar nog niet eerder is geweest, doe je een schijfje in de grote vaas. Zoals je ziet zijn er voor degenen die nog geen schijfje hebben nog meer schijfjes beschikbaar. We hopen dat de vaas zich snel vult!