Menu Sluiten

Nieuws

Uinodiging Winterwerkavond: Complot denken

2 februari 2023

Deze keer spreekt Cees Zweistra over een actueel onderwerp:  Complot denken.

Na de coronacomplotten verschenen de Oekraïne complotten, daarna de stikstofcomplotten en met elke nieuwe crisis kunnen we nieuwe complotten verwachten. Wat is hier aan de hand? Kunnen we dit nog wel complot denken noemen?

Cees Zweistra gaat met zijn gehoor nadenken over een verschijnsel dat niet zal verdwijnen, maar steeds een beetje groter wordt en ondertussen de samenleving duurzaam ontwricht.

Cees Zweistra is filosoof, jurist en als docent verbonden aan de Erasmus Universiteit.  Hij is ook auteur o.a. van het boek Waarheidszoekers.

U bent u van harte welkom in de vergaderzaal van De Horst, De Horst 1 6581 TE Malden

Na afloop is er een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken

Woensdag 15 februari 2023, aanvang 20 uur. Einde 22 uur.    

Vriendelijke groet, namens de voorbereidingscommissie

 Marion Gruijters 

Uitnodiging voor een gemeenteavond

1 februari 2023

Aan de leden van onze gemeente,

Mede namens onze predikant, ds.Hermen Kroesbergen nodig ik u uit om deel te nemen aan een gemeenteavond die we op 1 maart aanstaande om 20.00 uur zullen houden in de Terp te Heumen.

De kerk is een bijzondere gemeenschap. Je zit er met mensen die je niet zelf hebt uitgekozen. En toch…worden daar de “Grote” en de kleine verhalen gedeeld, moeiten geuit en een oplossing gezocht die recht doet aan ieders eigenheid: dat is toch de kern van ons kerk-zijn.

U weet dat de kerkenraad zich zorgen maakt over het voortbestaan van onze kerkgemeenschap. Niet in directe zin, het gaat niet over de komende paar jaar maar binnen nu en 10 jaar zal onze vergrijzende gemeente aanzienlijk minder leden tellen. En hoe gaan we daarmee om?

Ons nieuwe beleidsplan oppert een aantal keuzes en daar zullen we ons op tijd over moeten buigen. Een en ander zal ook gevolgen hebben voor het aantal ambtsdragers voor onze gemeente.

Het is geen kunst te somberen over de toekomst van de kerk. De kunst is om te kunnen zeggen wat ons hoop geeft!

De kerk leeft van wat God schenkt. “Wij zijn niet geroepen om de kerk te redden, daar zorgt God zelf voor.”

Maar samen mogen/moeten we wel meedenken over hoe we kerk willen zijn in de 21e eeuw. Om te beginnen in de komende tijd. Hoe willen we in de nabije toekomst onze vieringen vormgeven, hoe denken we om te gaan met het pastoraat, met de jongeren, en welke gevolgen heeft dat voor de bestuursstructuur?

Daarom hopen wij dat u zoveel mogelijk zult deelnemen aan dit gesprek, want het gaat om DE HELE GEMEENTE!

Het zou fijn zijn als u zich bij de scriba zou willen aanmelden: mail naar scriba@pknheumen.nl of tel. 024-6221470/06 20183388.

Tot 1 maart!

Met hartelijke groet,

Tineke Lodders-Elfferich                      ds.Hermen Kroesbergen

voorzitter kerkenraad                         predikant

Overweging: Vrede op aarde

16 januari 2023

‘Vrede op aarde,’ zingen de engelen de herders toe. Vrede op aarde – waar hebben ze het over? Er is toch helemaal geen vrede op aarde? Toen niet en nu niet…

Die vrede heeft te maken met een eind aan oorlog, aan ruzies en polarisatie – het wantrouwen van elkaar. Dat daar een eind aan komt, dat is de vrede op aarde waar de engelen bij Lucas van zingen. Maar die vrede is ook iets anders.

Die vrede gaat niet alleen over politieke vrede – de ene dag is er vrede, de volgende dag breekt er weer een oorlog uit; het gaat niet alleen over vrede in onderlinge verhoudingen – pijn die moet slijten, dingen die je niet los kunt laten, zaken die uitgepraat moeten worden, maar er kan ook zo weer iets nieuws opkomen. Zulke vrede op aarde is zo kwetsbaar en vergankelijk.

Er is ook een vrede op aarde die blijvend is. De vrede van op een andere manier met onszelf en de wereld om ons heen omgaan. Een manier die voor ons mogelijk wordt door Kerstfeest, vrede doordat God dit gewone, alledaagse bestaan omarmt en tot het zijne maakt.

Het is de vrede die komt doordat we ons verdriet en onze teleurstelling, onze angsten en verlangens, onze woede en jaloersheid bij hem neer mogen leggen. Hij weet van al deze gevoelens en ervaringen die ons in de weg kunnen zitten, hij kent ze en hij wil ze voor ons dragen, zodat wij in vrede met de wereld in het groot en in het klein om mogen gaan.

Het is verschrikkelijk die oorlog en ruzie, maar we hoeven het ons niet in de weg te laten zitten. We hebben nu een plek om de dingen die deze vrede in onszelf in de weg zitten neer te leggen. Er is een koning geboren, geen koning die politiek de dingen regelt, maar een koning van mijn hart. En dat zorgt ervoor dat wij in vrede kunnen leven, waar we ook zijn en wat er ook gebeurt. 

Deze overweging van ds. Hermen Kroesbergen stond in de Wegwijs van januari-februari 2023

Gebedsviering in Malden

16 januari 2023

Op vrijdag 20 januari om 19.00 uur is er een gebedsviering in de rooms- katholieke kerk in Malden. We willen samen bidden en elkaar aanmoedigen om goed te doen en recht te zoeken. De gebedsviering vindt plaats in het kader van de Week van gebed voor eenheid van christenen 2023 en wordt georganiseerd door de Parochie Heilige Drieëenheid en de Protestantse Gemeente Heumen, op initiatief van de Raad van Kerken Nijmegen. Bijzondere aandacht is er dit jaar voor de verdeeldheid die veroorzaakt wordt door het onrecht van ongelijkheid en racisme. Christenen in de hele wereld komen in de Week van gebed samen om te bidden voor eenheid, de wijk en de wereld. Het thema van de hele week is: Doe goed, zoek recht , en de vrijdagavond in Malden staat de uitspraak ‘Dat hebben jullie voor mij gedaan’ centraal. Of u nu vaak in de kerk komt of haast nooit, u bent van harte welkom om met ons mee te bidden!

Uitnodiging Winterwerkavond: Satanisme in Zambia

12 januari 2023

De voorbereidingsgroep van het oecumenisch winterwerk wenst u een inspirerend, voorspoedig en gezond 2023 toe.

Op dinsdagavond 17 januari bent u van harte welkom in de vergaderzaal van De Horst, De Horst 1 6581 TE Malden

Johanneke Kroesbergen gaat ons verrassen met Verhalen over satanisme in Zambia

In Zambia vertellen jongeren, vooral meisjes, dat ze satanist zijn geweest. Als satanist hebben ze verschrikkelijke dingen gedaan, zoals het veroorzaken van verkeersongevallen, het veroorzaken van ziektes, soms tot de dood erop volgt, het laten stranden van relaties, en dat allemaal in opdracht van de duivel. Klinkklare onzin, zou een westerling zeggen. Hoe kan iemand zomaar een busongeluk veroorzaken, of iemand ziek maken? Wat wij afdoen als onzin of juist als zinnig zien, hangt af van de verhalen en ideeën waar we mee zijn groot geworden. In haar lezing zal Johanneke vertellen, welke ideeën de verhalen over satanisme in Zambia zinnig maken, althans voor een Zambiaan publiek. Dat zijn aan de ene kant ideeën over hekserij en bezetenheid die horen bij een traditioneel Afrikaans wereldbeeld, maar aan de andere kant ook ideeën die door het christendom in Afrika zijn gebracht, zoals het idee dat de duivel bestaat

U bent van harte uitgenodigd naar deze lezing te komen luisteren.

Na afloop is er een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken

Johanneke Kroesbergen-Kamps is religiewetenschapper en antropoloog van de religie, gespecialiseerd in Afrikaans christendom, verhalen over het kwaad in religie en populaire cultuur en religieuze vormen van coping tijdens de COVID pandemie. Ze heeft haar proefschrift geschreven over verhalen over satanisme in Zambia en heeft als postdoctoraal onderzoeker onderzocht hoe predikanten in Zambia betekenis geven aan de pandemie.
Van 2011 tot 2020 heeft zij in Afrika gewoond. Eerst in Zambia, waar ze religiewetenschappen, antropologie, sociologie en onderzoeksmethoden gaf aan een universiteit in Lusaka. Daarna heeft zij twee jaar in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt als postdoctoraal onderzoeker aan de University of Pretoria. Ze doceert nu aan de Universiteit van Amsterdam.

Aanvang 20 uur. Einde 22 uur.

Op woensdagavond 15 februari zal de lezing van Cees Zweistra gaan over Complot denken.