De aanleiding om dit thema te gebruiken in de diensten van de stille week.
Het was enkele weken geleden dat ik geïnformeerd werd over een concert door het Nederlands Kamerkoor over de Tranen van Petrus van Orlando di Lasso, een Italiaanse componist die leefde van 1532 tot 1594. Het was de bedoeling dit stuk in verschillende plaatsen in Nederland uit te voeren, maar vanwege de coronabeperkingen werd daar van afgezien. In plaats daarvan werd er een coronaversie van gemaakt.
Dat resulteerde in een uitvoering door 8 zangers, die elk in een glazen stolp staan, en een danser, die Petrus uitbeeldt. Daarvan werd een livestream gemaakt die je kon bekijken. Dat heb ik gedaan. Een ontroerende voorstelling waarin actuele thema’s als schaamte, bedrog, ontkenning, verdriet maar ook compassie en menselijkheid aan de orde komen. Gevoelens die we allen kennen.
Na het beluisteren en bekijken van deze stream was mijn eerste gedachte “Een prachtig stuk voor de goede vrijdagdienst”. Die gedachte heb ik gedeeld met de leden van de liturgiecommissie. De reactie van Hermen was “Dit is prachtig materiaal voor drie diensten in de stille week”. Het stuk bestaat namelijk uit 3 x 7 madrigalen, elk met een ander aspect van Petrus lijdensweg. De volgende stap was het vragen van toestemming om deze stream te mogen gebruiken voor de diensten in Heumen. Dat lukte.
En, nadat ook de liturgiegroep akkoord was om dit jaar een andere opzet te kiezen voor de diensten in de goede week, kon Hermen aan de slag met een verdere invulling rond die drie delen van het werk van di Lasso.
Ik wens ons toe dat deze experimentele opzet helpt om Pasen tot leven te brengen.
Leo Kranendonk