Menu Sluiten

Een heel bijzondere parel

Ik hoor weleens van mensen die een beetje jaloers zijn op anderen die zo gemakkelijk over hun geloof praten. Ze zouden zelf niet evangelicaal willen zijn of zo, maar zou het toch niet makkelijk zijn gewoon te weten hoe alles zit?

Anderen vinden het gemakkelijke praten over geloof bij evangelicale christenen juist maar niks. Het gaat niet om woorden, het gaat erom wat je ermee doet. Het gaat erom hoe je je leven leeft.

Hoe praatte Jezus eigenlijk over het geloof? Als we de Bijbel lezen, horen we hem opvallend weinig vertellen over hoe het zit met God, schepping of hemel. Ook geeft Jezus ons niet veel morele regels mee, niet erg concreet in elk geval.

Marcus vat Jezus’ boodschap samen als: “De tijd is aangebroken, het koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws.”

Verder horen we hoe Jezus met een persoonlijk woord of een gebaar het leven van mensen een positieve wending geeft.

Tenslotte vertelt Jezus veel gelijkenissen, zoals deze: “Gods nieuwe wereld lijkt op een koopman die op zoek is naar mooie parels. Op een dag ziet hij een heel bijzondere parel. Hij verkoopt alles wat hij heeft. En van dat geld koopt hij die ene parel.”

Hij legt niet uit wat dit betekent. Hij geeft geen opdrachten voor wat we nu moeten doen. Hij vertelt alleen zo’n verhaal, een verhaal over dat er iets is wat belangrijker is dan al het andere. Dat er iets is wat belangrijker is dan alles wat we denken te weten. Dat er iets is wat belangrijker is dan al onze inzet voor een betere wereld.

Jezus is verschenen om ons te laten zien dat het koninkrijk van God niet zit in ons mooie praten en ook niet in ons goede handelen. Het gaat niet om ons weten of ons doen. Het gaat niet om ons, maar om God. God is ons nabij met een persoonlijk woord of gebaar om ons leven een positieve wending te geven. Gods nieuwe wereld is nu al zo dichtbij, dat je alleen dat goede nieuws maar hoeft te geloven.

ds. Hermen Kroesbergen

Deze overweging stond in Wegwijs 513 (februari-maart 2024)