Menu Sluiten

Een religieuze tijd?

‘Als mensen later terugkijken naar ons tijdvak dan zullen ze er verbaasd over zijn hoe ontzettend religieus mensen nu zijn,’ zo las ik een poosje terug. De auteur had het over de verhalen die nu populair zijn, zoals de superheldenfilms, Harry Potter, the Matrix, the Lord of de Rings, the Hunger Games. In al die verhalen gaat het over iemand met een lotsbestemming of roeping, een bijzondere opdracht in een grotere strijd tussen goed en kwaad. Als mensen elkaar zulke verhalen vertellen, moeten ze wel heel religieus zijn, zo was het idee.

Ik denk dat ikzelf deze tijd niet meteen een heel religieuze tijd zou noemen, maar er zo naar kijken, helpt wel om geloof anders te zien. Geloven is niet in de eerste plaats denken dat dit of dat bestaat of gebeurd is, maar het kan ook zijn om op een bepaalde manier te leven. Leven in het vertrouwen dat het niet zomaar is, dat er voor elk van ons een plan of diepere bestemming is.

Twee leden van de twintigersgroep noemden onafhankelijk van elkaar de Harry Potter-films als iets wat hen had laten zien dat geloof kan bestaan. Er kan een andere, diepere werkelijkheid zijn, een doel in je leven …. en het heeft zin daar naar te zoeken. Het kerstverhaal is ook zo’n verhaal over een bijzondere lotsbestemming. Al vanaf zijn geboorte was duidelijk dat Jezus een speciale opdracht zou hebben. Naast alle familiegezelligheid, lichtjes en warmte, kan kerst ook iets laten zien van hoe er in je leven meer op het spel kan staan dan het fijn hebben met elkaar. Waar ben jij voor in de wieg of kribbe gelegd? Zo kan – althans in de betekenis die de auteur waarmee ik begon daaraan geeft – de kersttijd ook een echt religieuze tijd zijn.

Overweging van Ds. Hermen Kroesbergen, ook geplaatst in de Wegwijs december 2023-januari 2024