Menu Sluiten

Geloof om van te dromen

Overdenking van de predikant (uit Wegwijs):

Wat is voor jou geloof om van te dromen? Wat is geloof waarvan het fijn zou zijn om dat te hebben?

Als we even vergeten of je jezelf nu, als echte gelovige ziet of niet, Als we even vergeten of anderen jou als gelovige zien of niet, als we even niet denken aan alle nare associaties bij geloof, alles wat er verkeerd aan is of kan zijn, alles wat frustrerend is – hoe zou het geloof eruit zien wat je zelf wel zou willen hebben?

Is het vertrouwen dat er een God is die voor je zorgt en je beschermt? Is het weten dat wat je doet gezien wordt, of weten wat je moet doen? Is het geloven dat er een plan of bedoeling zit achter de dingen die gebeuren, of juist niet en toch je veilig voelen? Is het kunnen bidden om genezing, of juist kunnen bidden zonder dat de gedachte opkomt of het wel echt genezing brengt? Is het verbinding, vreugde, liefde – en wat betekent dat dan? Is het de moed om weer door te gaan, dat je ziet welke kant het op gaat? Wat is voor jou geloof om van te dromen?

Geloof speelt een belangrijke rol in de geschiedenis – van de mensheid, van ons land, in ons eigen leven, maar laten we dat even aan de kant zetten. Geloof doet van alles met onze hersenen.

Geloof speelt allerlei rollen in de politiek: of je nu je joods-christelijke traditie herontdekt omdat je bang bent voor de islam, of je inzet voor open samenleving vanuit de normen en waarden van je geloof. Als we daar ook even niet aan denken. Niet aan moraal en goed burger zijn – dat is belangrijk en mogelijk met of zonder geloof. Maar is er nog iets anders, iets eigens aan geloof dat je ergens ook wel zou willen, los van of je het nu echt zou kunnen hebben of niet?

Wat is voor jou geloof om van te dromen? En wat zou er voor nodig zijn om dat mogelijk te maken? Kunnen we daar samen als kerkgemeenschap een beetje aan helpen?

Hermen Kroesbergen