Menu Sluiten

Iona-viering

Zondag 27 augustus om 10.00 uur is er een viering in de traditie van de Iona-gemeenschap.

LET OP: we beginnen 10 minuten van tevoren met inzingen!

Het thema van deze viering is: ‘Alles in allen’ (1 Cor. 15: 28). Dit visioen van Paulus is niet alleen maar een visioen. Het onthult ook een manier van kijken naar de werkelijkheid, die relevant kan zijn voor onze omgang met  de problemen van deze tijd. De Orde van dienst is gebaseerd op de ‘Morning Service’ van de Iona-gemeenschap en nodigt ons uit om vele teksten hardop mee te spreken. Ook zingen we vooral liederen uit de Iona en Glasgowbundel. Anders dan anders, maar hopelijk inspirerend.

De Iona-gemeenschap is een internationale, oecumenische christelijke beweging die zich inzet voor gerechtigheid en vrede, de wederopbouw van de gemeenschap en de vernieuwing van de eredienst.
Deze gemeenschap werd in 1938 in Glasgow opgericht door ds. George MacLeod. MacLeod, een visionair en een sociale hervormer, werd gedreven door de overtuiging dat geloof gebaseerd is op actie. Bij de wederopbouw van het verwoeste onderkomen in de abdij van Iona woonden, werkten en aanbaden predikanten in opleiding en werkloze arbeiders samen.

In de liturgie wordt hun theologie helder. Je herkent wat hierboven gezegd wordt. Maar daarnaast ook de verbinding met de christelijke Keltische natuurtheologie. Dat is een diverse en complexe theologie. Kenmerken daarvan zijn de verbondenheid met de natuur en de natuursymbolen. De natuur wordt gezien als een manifestatie van Gods aanwezigheid en grootsheid. Christelijke Keltische gelovigen zien de aarde en haar schepping als een heilige gave die geëerd en gerespecteerd moet worden.

Ds. Peter van den Berg