Menu Sluiten

Kijk eens anders!

Overweging van ds. Hermen Kroesbergen uit Wegwijs:

Wat is geloven? Als ouders hun kinderen meenemen naar de kerk omdat ze hen iets mee willen geven, wat willen ze dan meegeven? Gaat het dan om ‘normen en waarden’ of gaat het ook om iets daarbij of daarboven?

‘Gemeenschap’ en ‘anderen helpen’ zijn dingen die velen vinden in de kerk en dat is mooi en belangrijk, maar is geloof niet nog meer?

Als ik een pastoraal gesprek afsluit met gebed, krijg ik soms te horen dat we dat tegenwoordig eigenlijk niet meer doen. Voor mij is bidden belangrijk om ons leven en wat we daarin tegenkomen in een ander perspectief te plaatsen.

Over Jezus, kruis en bijbel hoor ik wel eens dat we het daar beter niet over kunnen hebben, want dat schrikt mensen af, en zelf hebben velen daar ook niet zoveel meer mee. Maar dat is toch ook wat ons bij elkaar brengt, en wat ons uittilt boven ‘anderen helpen’ en ‘normen en waarden’?

In de evangeliën vind ik het mooi hoe het steeds om iets boven de morele regels uit gaat: heb je naaste lief, maar bovenal God; de sabbat is er voor de mens, de mens niet voor de sabbat; de armen zijn er altijd, maar Jezus niet; Judas is een verrader, maar vervult ook de schriften; niet ‘wie is de naaste van de barmhartige Samaritaan?’ maar ‘wie is de naaste van die man die overvallen is?’

Goed doen is belangrijk, maar zonder oordeel naar de wereld kijken, zoals God in Jezus naar ons kijkt, nog belangrijker.

Ik vind het mooi als ik naast het morele perspectief ook dat spirituele perspectief tegenkom, dat op een andere manier naar je leven en de wereld kijken.

En dat spirituele perspectief is voor mij de kern van kerk-zijn.

Hermen Kroesbergen