Menu Sluiten

Kruiswegstaties in de Heemtuin

Afbeeldingen van kruiswegen zijn er op vele plaatsen en in veel verschillende vormen. Een kruisweg is een serie van veertien, of vijftien staties die de lijdensweg van Jezus Christus in beeld brengen. De kruisweg biedt de mogelijkheid om stil te staan bij wat Jezus heeft meegemaakt in de laatste uren van zijn leven op aarde. Dat lijden is er nog steeds. Je kan langs een kruisweg lopen waarbij je je bezint op wat deze lijdensweg van Jezus Christus voor jou in het hier en nu betekent. De schoonheid en de spirituele betekenis, die tot uitdrukking gebracht zijn in de door zeer veel kunstenaars vormgegeven kruiswegen, dragen bij aan het actualiseren van deze oude traditie.

Evenals vorig jaar komen er ook dit jaar weer 15 kruiswegstaties in de Heemtuin in Malden. Ze zijn geschilderd door Machteld Meij uit Overasselt. Het is een initiatief van de protestantse gemeente Heumen, die dit voor de tweede keer organiseert, samen met de r.-k. parochie in Malden en de Heemtuin.

De officiĆ«le opening met een welkomstwoord door de voorzitter van de Heemtuin is op Palmzondag 2 april om 12.00 uur bij het Heemhuis. Vanaf 11.30 uur is er koffie en thee. Tot en met 2e paasdag zijn de staties dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang te bezichtigen. Ze worden opgesteld volgens een bepaalde looproute vanaf het Heemhuis. 

Op Goede Vrijdag is er om 15.00 uur een viering vanuit de protestantse kerk en de r.-k. parochie. Dit jaar zullen een vijftiental mensen vanuit de gemeente hun associaties met de staties in die viering verwoorden. Het Heemhuis is te vinden in de Heemtuin, Bosweg 8a in Malden.

Leo Kranendonk