Menu Sluiten

Overweging: Vrede op aarde

‘Vrede op aarde,’ zingen de engelen de herders toe. Vrede op aarde – waar hebben ze het over? Er is toch helemaal geen vrede op aarde? Toen niet en nu niet…

Die vrede heeft te maken met een eind aan oorlog, aan ruzies en polarisatie – het wantrouwen van elkaar. Dat daar een eind aan komt, dat is de vrede op aarde waar de engelen bij Lucas van zingen. Maar die vrede is ook iets anders.

Die vrede gaat niet alleen over politieke vrede – de ene dag is er vrede, de volgende dag breekt er weer een oorlog uit; het gaat niet alleen over vrede in onderlinge verhoudingen – pijn die moet slijten, dingen die je niet los kunt laten, zaken die uitgepraat moeten worden, maar er kan ook zo weer iets nieuws opkomen. Zulke vrede op aarde is zo kwetsbaar en vergankelijk.

Er is ook een vrede op aarde die blijvend is. De vrede van op een andere manier met onszelf en de wereld om ons heen omgaan. Een manier die voor ons mogelijk wordt door Kerstfeest, vrede doordat God dit gewone, alledaagse bestaan omarmt en tot het zijne maakt.

Het is de vrede die komt doordat we ons verdriet en onze teleurstelling, onze angsten en verlangens, onze woede en jaloersheid bij hem neer mogen leggen. Hij weet van al deze gevoelens en ervaringen die ons in de weg kunnen zitten, hij kent ze en hij wil ze voor ons dragen, zodat wij in vrede met de wereld in het groot en in het klein om mogen gaan.

Het is verschrikkelijk die oorlog en ruzie, maar we hoeven het ons niet in de weg te laten zitten. We hebben nu een plek om de dingen die deze vrede in onszelf in de weg zitten neer te leggen. Er is een koning geboren, geen koning die politiek de dingen regelt, maar een koning van mijn hart. En dat zorgt ervoor dat wij in vrede kunnen leven, waar we ook zijn en wat er ook gebeurt. 

Deze overweging van ds. Hermen Kroesbergen stond in de Wegwijs van januari-februari 2023