Menu Sluiten

Terugblik themadienst 4 november 2018

‘Oogst’

Wat heeft dit seizoen aan voedsel opgeleverd.We zien dat sommige producten tegenvallen in aantal zoals uien, aardappels en appels. Andere producten zijn juist overvloedig geoogst, zoals druiven en mast. Maar er is genoeg voor allemaal. Daarom gaat deze dienst over dankbaarheid.

De groep¬†Liturgisch bloemschikken¬†zegt daar over: ‘Na een mooie zomer zijn we weer dankbaar dat arbeid beloond is met een rijke oogst. We hebben hiervan een kleine uitstalling gemaakt. Mocht u dit inspireren dan bent u van harte welkom om ons te versterken. Want er komen veel diensten aan waar we aan willen bijdragen: de gedachtenisdienst van 25 november, advent en kerstmis.

Dankbaarheid tonen we in deze dienst vooral in de liederen die we zingen: ‘Wij moeten Gode zingen’, ‘Zaaien, maaien, oogsten’, ‘Dank de Allerhoogste’, ‘God die leven hebt gegeven in der aarde schoot’, ‘Loof God voor de vruchten van boogaard en land’,’Land van God gegeven, land om van te leven’. Dankzij de medewerking van zowel de cantorij als de muziekgroep klonk dit geweldig.

De kinderen gingen in de dienst aan de slag met de appels die geoogst waren. Er moesten heerlijke appelpunten van gemaakt worden en daarna in de oven gebakken.

Elsard de Boer vertelt over het collectedoel: zijn project Harmonergy Mozambique. Samen met partners in Mozambique werken ze aan een groeimodel voor ecologische landbouw op basis van voedselbossen. Dit jaar worden de giften besteed aan een bijenproject en aan lesmateriaal voor lokale boeren en studenten. Het bijenproject betreft levering van bijenkasten, waardoor honing wordt verkregen en de bijenvolken in het bos worden ontzien. Bovendien schrikken de bijenkasten de olifanten af.

De dienst eindigt met de Keltische zegen, gezongen door de cantorij: May the road rise to meet you.