Menu Sluiten

Uitnodiging avond winterwerk: Wendbaar geloof (10 mei)

Hieronder vindt u de aankondiging van de laatste winterwerkavond van dit seizoen.

Woensdag 10 mei spreekt Hermen Kroesbergen over: WENDBAAR GELOOF

De vraag die centraal staat in deze lezing is: Wat is geloof als het niet geloof in vreemde feiten is? De filosoof Ludwig Wittgenstein schreef, dat ook als alles uit de evangeliën historisch onwaar blijkt te zijn, geloof daar niks door zou verliezen. Zijn collega Peter Winch gaat door op deze lijn en claimt dat met het stellen naar de vraag van de historische betrouwbaarheid van het verhaal over de opstanding van Jezus het geloof al verloren is, wat de uitkomst van het onderzoek ook is. Dus als het de nieuwe ruimtetelescoop lukt foto’s van de Big Bang te maken, dan maakt het niet uit of God op die foto’s staat of niet; als we daar op letten, kijken we al niet meer gelovig naar de wereld.

Maar wat is geloof dan? Hermen zal betogen dat de vreemde feiten, die bij geloof lijken te horen, niet per ongeluk vreemd zijn, maar expres. Geloof gebruikt woorden en beelden die voorhanden zijn, om aan te geven dat er meer is dan het gewone, dat we geraakt kunnen worden door iets van buiten, dat we ons kunnen wijden aan iets wat uitgaat boven het alledaagse leven. Als geloof geloofwaardig zou zijn binnen aardse kaders, zou het geen geloof meer zijn. Het vreemde waar geloof over gaat, is dat er meer is dan feiten.

Hermen Kroesbergen is sinds september 2020 predikant in Heumen. De Horst, Horst 1, Malden. Aanvang 20.00 uur, toegang gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

De eerstvolgende bijeenkomst zal zijn woensdag 13 september.