Menu Sluiten

Uitnodiging Winterwerkavond: Satanisme in Zambia

De voorbereidingsgroep van het oecumenisch winterwerk wenst u een inspirerend, voorspoedig en gezond 2023 toe.

Op dinsdagavond 17 januari bent u van harte welkom in de vergaderzaal van De Horst, De Horst 1 6581 TE Malden

Johanneke Kroesbergen gaat ons verrassen met Verhalen over satanisme in Zambia

In Zambia vertellen jongeren, vooral meisjes, dat ze satanist zijn geweest. Als satanist hebben ze verschrikkelijke dingen gedaan, zoals het veroorzaken van verkeersongevallen, het veroorzaken van ziektes, soms tot de dood erop volgt, het laten stranden van relaties, en dat allemaal in opdracht van de duivel. Klinkklare onzin, zou een westerling zeggen. Hoe kan iemand zomaar een busongeluk veroorzaken, of iemand ziek maken? Wat wij afdoen als onzin of juist als zinnig zien, hangt af van de verhalen en ideeën waar we mee zijn groot geworden. In haar lezing zal Johanneke vertellen, welke ideeën de verhalen over satanisme in Zambia zinnig maken, althans voor een Zambiaan publiek. Dat zijn aan de ene kant ideeën over hekserij en bezetenheid die horen bij een traditioneel Afrikaans wereldbeeld, maar aan de andere kant ook ideeën die door het christendom in Afrika zijn gebracht, zoals het idee dat de duivel bestaat

U bent van harte uitgenodigd naar deze lezing te komen luisteren.

Na afloop is er een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken

Johanneke Kroesbergen-Kamps is religiewetenschapper en antropoloog van de religie, gespecialiseerd in Afrikaans christendom, verhalen over het kwaad in religie en populaire cultuur en religieuze vormen van coping tijdens de COVID pandemie. Ze heeft haar proefschrift geschreven over verhalen over satanisme in Zambia en heeft als postdoctoraal onderzoeker onderzocht hoe predikanten in Zambia betekenis geven aan de pandemie.
Van 2011 tot 2020 heeft zij in Afrika gewoond. Eerst in Zambia, waar ze religiewetenschappen, antropologie, sociologie en onderzoeksmethoden gaf aan een universiteit in Lusaka. Daarna heeft zij twee jaar in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt als postdoctoraal onderzoeker aan de University of Pretoria. Ze doceert nu aan de Universiteit van Amsterdam.

Aanvang 20 uur. Einde 22 uur.

Op woensdagavond 15 februari zal de lezing van Cees Zweistra gaan over Complot denken.