Menu Sluiten

Uitstapje Senioren naar Klooster Elsendael in Boxmeer op 8 juni 2017

Eens per jaar trekken de Senioren er op uit! Deze keer naar het voormalige klooster van de Zusters Carmelitessen in Boxmeer. We vertrokken om 9.45 uur met 3 auto’s vanaf De Horst en iedere auto pikte op de route deelnemers die buiten Malden wonen op. Precies om half elf reden we door de kloosterpoort.

Het klooster is inmiddels door de zusters verlaten en er is nu een hotel in gevestigd. De koffie met heerlijk gebak stond al klaar, dat had Marijke prima geregeld. Daarna begaven we ons naar de kapel. Veel herinnert nog aan de zusters. Onze gids Eva kon er bevlogen over vertellen. Bijvoorbeeld over het habijt van de zusters. En de sluier. Zusters die van huis uit een bruidschat meebrachten, destijds 5.000 guldens, mochten na hun professie een zwarte sluier dragen, de “arme” zusters moesten het met een witte doen. Ja, onderscheid moet er zijn, zelfs in het klooster. Het waren slotzusters, dus contact met de buitenwereld was niet toegestaan. Later werden de regels wel versoepeld, Met name na het Vaticaans concilie ten tijde van Mgr. Bekkers. Gelovigen van buiten die de zondagse mis wilden bijwonen hadden een eigen ingang. Zij kregen de zusters dus nooit te zien, en omgekeerd was dat ook zo.

Na een kopje koffie als afsluiting, en na een heel gezellige en leerzame morgen kwamen we tegen 12.45 uur weer in Malden aan en gelukkig, zowel op de heen- als op de terugweg hadden we geen last van files.