Menu Sluiten

Vesperviering

Op 27 augustus om 16.00 uur is er in de kloosterkerk van Sint Agatha een gezongen vesperviering rond het thema ‘voedsel’. De zorg voor eten en drinken is voor iedereen een dagelijkse bezigheid. Omdat we daarbij afhankelijk zijn van wat de aarde voortbrengt, is het een thema dat in alle religieuze tradities een rol speelt.

Bij gelegenheid van de vesper is in de tentoonstelling in het klooster de meest beroemde afbeelding uit het Graduale van Johannes van Deventer te zien: de miniatuur bij het feest van de Kerkwijding. De schildering in het Graduale toont een feestmaal waarbij de parochianen van de ‘jarige kerk’ het er met eten en drinken goed van nemen. Het is een voorstelling die alleen in de handschriften van Johannes van Deventer voorkomt.

De vespervieringen in het klooster zijn in het voorjaar gestart, met de bedoeling dat de prachtige liturgische koormuziek uit vele eeuwen blijft klinken in de oude kloosterkerk. Het vesperkoor telt inmiddels twaalf ervaren zangers en zangeressen. Behalve de vesperviering en de tentoonstelling kunt u ook het Poortgebouw bezoeken, en daar zelf genieten van eten en drinken.