Menu Sluiten

Winterwerkavond op 18 oktober: Slavernij en de rol van de kerk in Suriname en Curaçao 

We gaan weer van start!  Op dinsdagavond 18-10 bent u van harte welkom in de vergaderzaal van De Horst, De Horst 1 6581 TE Malden

Aanvang 20 uur.
Einde 22 uur.    

Dr. Coen v. Galen, historicus, zal ons meenemen naar : Slavernij en de rol van de kerk in Suriname en Curaçao 

Slavernij is een veel besproken onderwerp in de media. Maar wat is slavernij eigenlijk en welke invloed had het op onze geschiedenis? Dhr. van Galen geeft een overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse slavernij en slavenhandel, met name in het Caribisch gebied. In het bijzonder gaat hij in op de manieren waarop kerken omgingen met slavernij. Over slavernij werden theologische debatten gevoerd, maar slavernij was ook iets dat het dagelijkse functioneren van kerkgemeenschappen in Suriname en Curaçao diepgaand beïnvloedde. Tijdens deze lezing maakt u onder meer kennis met de ijverige Hernhutters, die binnen 35 jaar driekwart van de slaafgemaakten in Suriname bekeerden, de pastoor van Curaçao die bemiddelde tijdens een slavenopstand en met de dominee van Paramaribo, die op grootste voet leefde met een heel gevolg aan slaafgemaakt personeel.  

Coen van Galen is universitair docent aan de Radboud Universiteit en projectleider van de Historische Database Suriname en Curaçao, een project om slavernij en de doorwerking daarvan tussen 1830 en 1950 te onderzoeken. 

We hopen dat u naar deze lezing komt luisteren

Na afloop is er een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken