Menu Sluiten

Nieuws

Aan tafel!

6 september 2022

Overweging van de predikant uit Wegwijs:

‘Aan tafel!’ is het nieuwe jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland. Heb jij thuis vaste gebruiken rond het eten?

Wijzelf doen meestal een stil gebed vooraf en lezen een Psalm na afloop. Ik hoor weleens dat mensen al blij zijn als het een keer lukt om met het hele gezin samen te eten vanwege sportclubs en bijbaantjes; of mensen die het moeilijk vinden om tradities bij het eten in hun eentje vol te houden. Bij anderen bidt men hardop met elkaar, of zingt men samen. In de joodse traditie worden twee kaarsen aangestoken – de twee kaarsen op de avondmaalstafel in de kerk verwijzen daar nog naar. Er zijn allerlei tradities rond de maaltijd.

Het bidden voor het eten heeft iets bijzonders. Als ik mensen vraag of ze weleens bidden, gaat het bijna automatisch over dingen vragen aan God. Voor de één is dat God iets kunnen vragen heel belangrijk en de ander is juist met bidden opgehouden toen iemand toch overleed ondanks alle gebeden. Soms wordt bidden als vragen uitgebreid met danken voor de dingen die je gekregen hebt en de mooie dingen die gebeurd zijn. Maar bidden voor het eten lijkt een beetje buiten dat vragen en danken te staan.

Je vraagt om een zegen voor het eten, maar wat is dan een ‘zegen’? Het betekent toch niet dat de maaltijd voedzaam mag zijn of dat het goed mag verteren?

Er zit iets van danken in bidden bij het eten – je kunt via het bidden degene bedanken die het eten gekookt heeft en je kunt er stil bij staan dat niet iedereen zo goed te eten heeft, maar dat is vaak niet de reden, maar omdat je nu toch al aan het bidden bent.

Bidden aan tafel is niet in de eerste plaats vragen of danken, maar het brengt ons alledaagse leven in verband met God of iets hogers of een ander perspectief. Misschien kunnen we daar iets van leren ook als we om iets vragen of ergens voor danken – dat het goed is om alles in ons leven in verband te brengen met God, wat er ook gebeurt.

Hermen Kroesbergen

Concerten in de kerk van Groesbeek

11 juli 2022

De Stichting Historische kerk Groesbeek organiseert op 22 en 23 juli concerten in de kerk van Groesbeek.
Dit is het programma:

Vrijdag 22 juli, 20.00 uur

Michal Oleska (Polen): werken van W.A. Mozart, Fr. Chopin, R. Schumann, A. Scriabin

Zaterdag 23 juli, 20.00 uur

Kamila Sachrzewska (Polen): werken van J.S. Bach, W.A. Mozart, R. Schumann, F. Liszt en Fr. Chopin

De toegang tot de concerten is gratis. Een donatie voor de pianisten is welkom.

De Tijdmachine

9 juli 2022

Overdenking van onze predikant (uit Wegwijs juli-augustus 2022):

Er was eens een dorp waar men elke dag een half uur voor zonsopkomst een uitgebreide ceremonie hield. Het hele dorp deed mee. Dit ritueel was nodig om de zon te laten opkomen, zo werd gezegd.

Hoe meer kinderen naar school gingen, hoe minder mensen dat nog echt geloofden. Toch was voor velen in het dorp dit ritueel nog erg belangrijk.

Dit is onze traditie, zeiden sommigen; het zorgt voor samenhang in het dorp, zeiden anderen. Er waren mensen die stug volhielden dat het ritueel nodig was om de zon op te laten gaan, wat ze er op school ook van mochten zeggen. Voor anderen werd de ceremonie een symbool om na te denken over licht en donker in hun leven.

Toch deden er minder en minder mensen mee met het ritueel. Jongere generaties vonden het hypocriet om een ritueel voor zonsopgang te doen terwijl ze daar helemaal niet in geloofden.

Hun ouders en grootouders vonden het verloren gaan van de traditie erg jammer, maar toch begrepen ze het ook wel. Zij zelf wisten immers ook wel van het zonnestelsel en dat de ceremonie eigenlijk niet echt iets doet.

Totdat op een dag er iemand in een tijdmachine stapte. Zij wilde wel eens zien hoe dat dan was geweest bij hun voorouders: dachten die nu echt dat de zon niet op zou komen als zij dat ritueel niet deden?! Ze waren toch niet dom?! En ze deden de ceremonie altijd al keurig een half uur voor zonsopkomst, dan moesten ze toch iets weten van het zonnestelsel en dat de zon sowieso wel op zou komen?

Het leven in oude tijden bleek heel anders te zijn en toch ook weer niet. Natuurlijk is dat ritueel nodig om de zon op te laten komen, vertelde men haar, en natuurlijk komt de zon ook heus wel op als de ceremonie een keer niet kan doorgaan. Wat daar raar of hypocriet aan was, begrepen ze niet zo goed: het is mooi als wij mogen helpen en anders doet God het alleen. 

Hermen Kroesbergen

Restauratie aan de kerk

29 juni 2022

Na lang voorbereidend werk heeft de aannemer eindelijk de tijd gevonden om de restauratie aan de toren van de kerk te beginnen. Zoals ieder weet is door de afgelopen COVID periode veel werk uitgesteld en verschoven naar achteren, zo ook dit werk aan de toren. Na inspecties en advies wat wij al jaren krijgen van Monumentenwacht Gelderland was al in 2019/2020 besloten de aannemer er bij te betrekken. Dit is voor onze stichting het bouwbedrijf Van Dinther uit Schaijk, die ook al de vorige restauratie heeft gedaan. De offerte voor deze opdracht is al in 2020 opgemaakt.

Dinsdag 29 juni is begonnen met de opbouw van de steigers, en daarna direct aansluitend zal begonnen worden aan de klus om de toren er weer piekfijn (zover dat kan natuurlijk) te laten uitzien. Het werk zal bestaan uit het uithakken/uitboren van stenen en voegen, vervangen van stenen zo nodig en voorzien van nieuwe voegen, controle en reparatie van loodwerk en soldeernaden en dakpannen, en het bijwerken van schilderwerk. Zij zullen zo veel mogelijk de ongemakken beperken en de bereikbaarheid van de kerk mogelijk houden. De hele klus zal ongeveer 5 weken gaan duren, en dan maar hopen dat we daar weer jaren van mogen genieten!

Fotoboek kruisweg

3 juni 2022

Van het Kruiswegproject dat rond Pasen in de Heemtuin in Malden heeft plaatsgevonden is een prachtig fotoboek gemaakt. Daarin zijn alle staties, gedichten en gelezen teksten bij de Goede Vrijdag viering opgenomen.

Dit fotoboek is voor 12,50 euro te koop. Interesse? Stuur dan een mail naar hermen.kroesbergen@gmail.com