Menu Sluiten

Nieuws

Versoepelingen

23 september 2021

Vanaf zondag 26 september hoef je je niet meer aan te melden voor kerkdienst, in overeenstemming met het advies van de landelijke PKN. Ook zal er geen coronapas gevraagd worden. Om toch nog gepaste afstand te bewaren, komen er weer rijen stoelen in de kerk te staan met om en om een sticker met het verzoek daar niet te gaan zitten. We hopen zo weer veilig samen kerk te kunnen zijn!

Het blijft ook mogelijk om vieringen thuis te volgen via de livestream.

Vluchtelingen op Heumensoord

20 september 2021

Zoals u waarschijnlijk hebt gehoord of hebt gelezen worden er vluchtelingen uit Afghanistan opgevangen in Heumensoord. Alle hulp aan de vluchtelingen wordt gecoordineerd door Bindkracht10 uit Nijmegen. Zij doen dit in opdracht van het COA en de gemeente Nijmegen.

Op de website van Bindkracht10 vindt u actuele informatie met betrekking tot de hulp aan de vluchtelingen. Bindkracht10 werkt hierin ook samen met het Rode Kruis. Momenteel is al meer dan voldoende kleding ingezameld en geeft het Rode Kruis aan geen kleding meer nodig te hebben.

Men heeft nog wel behoefte aan vrijwilligers die helpen bij het uitsorteren van de kleding. U kunt zich hiervoor opgeven bij het Rode Kruis. De link hiervoor treft u aan op de website van Bindkracht10. Als u op deze site kiest voor de pagina “Nijmegen helpt Heumensoord”, dan treft u daar meer informatie aan en de link naar de pagina van het Rode Kruis voor vrijwilligers.

Momenteel is er geen verdere concrete vraag vanuit Bindkracht10. Wel kunt u hulp aanbieden, waarbij u dan concreet aangeeft wat u wilt betekenen voor de vluchtelingen. Dit kunt u doen door dit te mailen aan: nijmegenvoorheumensoord@bindkracht10.nl.

Happy Startzondag!

7 september 2021

Het regent, maar als ik uit het raam kijk, zie ik een ‘happy stone’ liggen en dat maakt me toch een beetje blij. Ik weet niet wie die steen daar neergelegd heeft en die persoon weet niet dat ik er nu naar kijk. Tijdens de startzondag hebben de kinderen zulke ‘happy stones’ gemaakt die je zomaar ergens neer kunt leggen – iets goeds doen voor een ander zonder dat je er zelfs maar een ‘dankjewel’ voor terug hoeft te krijgen. Het is goed en God weet ervan, dat is genoeg!

Een happy stone in de regen!

Tijdens de startzondag in de Terp werd ook gesproken over wat voor gemeente we zijn. Dat de kerk iets wil betekenen voor de samenleving bleek al uit het feit dat de meesten met vragen over de samenleving aan de slag wilden. Vrijwilligerswerk en omzien naar elkaar binnen de gemeente werden vaak genoemd. Als thema’s om mee aan de slag te gaan kwamen naar voren de vraag hoe meer jongere mensen te betrekken bij de kerk, en met elkaar te spreken over ouder worden.

Happy stones uitzoeken op de Startzondag

Verrassend vond ik dat het groepje dat met de Bijbel bezig was Jona als meest aansprekende figuur uit de Bijbel koos. Jona, maakte heel wat mee en belandde zelfs in de buik van een vis, maar hield toch hoop. Jona was boos en teleurgesteld dat hij niet kon genieten van zijn werk en zien hoe God Ninevé zou omkeren. Maar wat hij gedaan had was goed en God wist ervan, hij moest leren dat dat genoeg was.

Terugblik eindactiviteit van schooljaar voor de jeugd

12 juli 2021

Omdat de voorspellingen grijs waren kwamen we met de jeugd bijeen in de Terp. Met 14 kinderen hadden we een gezellige ochtend. Er werden wafels versierd (en opgegeten), drinkflesjes beplakt en spelletjes gedaan. Toen de kerkgangers in de tuin van de kerk koffie kwamen drinken, hadden de kinderen een taartje voor hen. Het was fijn dat jong en oud elkaar kon ontmoeten. Want dat was sinds de coronapandemie weer voor het eerst.

Jacobien Verhave

We wensen iedereen een mooie zomer toe. En we hopen na de zomer de kinderactiviteiten weer wat vaker in of om de kerk te kunnen oppakken.

Kijk eens anders!

12 juli 2021

Overweging van ds. Hermen Kroesbergen uit Wegwijs:

Wat is geloven? Als ouders hun kinderen meenemen naar de kerk omdat ze hen iets mee willen geven, wat willen ze dan meegeven? Gaat het dan om ‘normen en waarden’ of gaat het ook om iets daarbij of daarboven?

‘Gemeenschap’ en ‘anderen helpen’ zijn dingen die velen vinden in de kerk en dat is mooi en belangrijk, maar is geloof niet nog meer?

Als ik een pastoraal gesprek afsluit met gebed, krijg ik soms te horen dat we dat tegenwoordig eigenlijk niet meer doen. Voor mij is bidden belangrijk om ons leven en wat we daarin tegenkomen in een ander perspectief te plaatsen.

Over Jezus, kruis en bijbel hoor ik wel eens dat we het daar beter niet over kunnen hebben, want dat schrikt mensen af, en zelf hebben velen daar ook niet zoveel meer mee. Maar dat is toch ook wat ons bij elkaar brengt, en wat ons uittilt boven ‘anderen helpen’ en ‘normen en waarden’?

In de evangeliën vind ik het mooi hoe het steeds om iets boven de morele regels uit gaat: heb je naaste lief, maar bovenal God; de sabbat is er voor de mens, de mens niet voor de sabbat; de armen zijn er altijd, maar Jezus niet; Judas is een verrader, maar vervult ook de schriften; niet ‘wie is de naaste van de barmhartige Samaritaan?’ maar ‘wie is de naaste van die man die overvallen is?’

Goed doen is belangrijk, maar zonder oordeel naar de wereld kijken, zoals God in Jezus naar ons kijkt, nog belangrijker.

Ik vind het mooi als ik naast het morele perspectief ook dat spirituele perspectief tegenkom, dat op een andere manier naar je leven en de wereld kijken.

En dat spirituele perspectief is voor mij de kern van kerk-zijn.

Hermen Kroesbergen