Menu Sluiten

Nieuws

Nieuwe data Winterwerk

13 maart 2022

De lezing over Godsbeelden in theologie en in de (middeleeuwse) kunst kan op korte termijn doorgaan! In een gewijzigde vorm en wat andere opzet: op dinsdagavond 29 maart 20.00 uur in de Sint Joriskerk Dorpstraat te Heumen. In de kerk kan de lezing van Koos en Trix Willemse, Nico Schreurs en Hermen Kroesbergen beluisterd en bekeken worden, en er wordt ook gestreamd. De bezoekers zijn in de kerk van harte welkom. Maar anderen kunnen thuis via het internet de avond meemaken. Ze kunnen zelfs vragen stellen aan de inleiders. 

Op 11 mei 2022 komt Peter Nissen zijn lezing geven over Drewermann, ‘Religie zonder angst en geweld’. Dat kan dan weer in de r.-k. kerk in Malden!

Commissie Oecumenisch Winterwerk

Gebed voor recht en vrede in Oekraïne

2 maart 2022

Op woensdag 2 maart om 17.30 uur is er op NPO2 een gebedsmoment voor vrede en recht in Oekraïne

Deze gebedsbijeenkomst, georganiseerd door de Protestantse Kerk in Nederland, wordt uitgezonden vanuit de Domkerk in Utrecht. Voorafgaand zullen ook bij onze kerk in Heumen de kerkklokken worden geluid om iedereen op te roepen deel te nemen aan dit gezamenlijke gebed.

De kerk gaat weer open.

26 januari 2022

Vanaf 27 februari kunt u weer gewoon langskomen op zondagmorgen om mee te vieren, zingen en bidden!

Aanmelden is niet meer nodig en er is ook geen beperkt aantal bezoekers meer. We proberen nog wel om elkaar te denken.
Er zal weer koffiedrinken na de dienst zijn in de kerk, en elke eerste zondag van de maand in de Terp. De Maaltijd van de Heer vieren we nog wel vanaf onze zitplaatsen, de eerstvolgende keren zijn 6 maart en 3 april.
Uiteraard kunt u de vieringen ook nog steeds thuis meebeleven via de livestream op de website.

Geloof om van te dromen

15 januari 2022

Overdenking van de predikant (uit Wegwijs):

Wat is voor jou geloof om van te dromen? Wat is geloof waarvan het fijn zou zijn om dat te hebben?

Als we even vergeten of je jezelf nu, als echte gelovige ziet of niet, Als we even vergeten of anderen jou als gelovige zien of niet, als we even niet denken aan alle nare associaties bij geloof, alles wat er verkeerd aan is of kan zijn, alles wat frustrerend is – hoe zou het geloof eruit zien wat je zelf wel zou willen hebben?

Is het vertrouwen dat er een God is die voor je zorgt en je beschermt? Is het weten dat wat je doet gezien wordt, of weten wat je moet doen? Is het geloven dat er een plan of bedoeling zit achter de dingen die gebeuren, of juist niet en toch je veilig voelen? Is het kunnen bidden om genezing, of juist kunnen bidden zonder dat de gedachte opkomt of het wel echt genezing brengt? Is het verbinding, vreugde, liefde – en wat betekent dat dan? Is het de moed om weer door te gaan, dat je ziet welke kant het op gaat? Wat is voor jou geloof om van te dromen?

Geloof speelt een belangrijke rol in de geschiedenis – van de mensheid, van ons land, in ons eigen leven, maar laten we dat even aan de kant zetten. Geloof doet van alles met onze hersenen.

Geloof speelt allerlei rollen in de politiek: of je nu je joods-christelijke traditie herontdekt omdat je bang bent voor de islam, of je inzet voor open samenleving vanuit de normen en waarden van je geloof. Als we daar ook even niet aan denken. Niet aan moraal en goed burger zijn – dat is belangrijk en mogelijk met of zonder geloof. Maar is er nog iets anders, iets eigens aan geloof dat je ergens ook wel zou willen, los van of je het nu echt zou kunnen hebben of niet?

Wat is voor jou geloof om van te dromen? En wat zou er voor nodig zijn om dat mogelijk te maken? Kunnen we daar samen als kerkgemeenschap een beetje aan helpen?

Hermen Kroesbergen

Wij vragen u te geven voor de kerk van morgen

11 januari 2022

Wij danken u voor uw steun in het afgelopen jaar. Mede daardoor konden wij afgelopen jaar onze kerkelijke gemeenschap in stand houden. Naast de reguliere uitgaven hebben we moeten investeren in geluids- en beeldapparatuur. Daardoor kunnen we nu de kerkdiensten rechtstreeks uitzenden, wat erg fijn is in deze tijden met alle maatregelen vanwege corona.

Die maatregelen hebben ons wel beperkt in ons gemeente-zijn: de contacten en activiteiten moesten af en toe zeer worden beperkt. Het omzien naar elkaar en het elkaar daadwerkelijk ontmoeten kwamen onder druk te staan. Met de hoop op verbetering in het nieuwe jaar, heeft de kerkenraad besloten om ter ondersteuning van het pastorale werk de predikantsplaats voor de komende twee jaar uit te breiden van 0,6 naar 0,8 fte. Dat komt ten laste van het eigen vermogen.

We hopen dat we er ondanks alle maatregelen in zullen slagen om onze rol als kerkelijke gemeenschap te vervullen. Daarbij is de inzet van vele vrijwilligers onontbeerlijk, maar er is ook geld nodig. Bijvoorbeeld voor de financiering van de predikant, kerkelijke activiteiten, onderhoud van het kerkgebouw en bijdragen aan maatschappelijke projecten.

Onderstaande plaatjes laten zien welke baten en lasten we voor het komende jaar hebben begroot.

De vrijwillige bijdragen en giften leveren ongeveer de helft van de baten op. De inkomsten uit rente en dividenden maken nu nog een kwart van de baten uit, maar dat zal in de toekomst minder worden, ook doordat we ons vermogen telkenjare moeten aanspreken om de begroting sluitend te krijgen. Het komend jaar gaat het om een bedrag van ruim € 28.000.

Aan de lastenkant omvatten het pastoraat en dergelijke driekwart van de uitgaven; dat is inclusief de genoemde uitbreiding van de predikantsplaats. Ondanks het aanspreken van het eigen vermogen hebben we een tekort van bijna € 8000 moeten begroten.

In januari gaan we inventariseren hoeveel we dit jaar aan bijdragen mogen verwachten.

Wij rekenen graag op u!

Het College van Kerkrentmeesters