Menu Sluiten

Nieuws

Bericht van de kerkenraad over de voordracht van een nieuwe predikant

28 juni 2020

Mook, 24 juni

Aan de stemgerechtigde leden van de Protestantse Gemeente Heumen,
Aan de doopleden die vanaf 18 jaar eveneens stemgerechtigd zijn,
Aan gastleden en vrienden,

Het is met veel genoegen dat ik u aankondig dat op 23 juni 2020 de kerkenraad van uw gemeente unaniem heeft besloten een kandidaat aan u voor te dragen voor een beroep tot predikant alhier.

Wij nodigen u uit om op 16 juli as. de voordracht te bekrachtigen. Plaats van samenkomst is De Terp in Heumen, aanvang 20.00 uur. Als er meer dan 50 mensen komen, waar wij van uit gaan, is er om 21.00 uur een tweede bijeenkomst. De beroepingscommissie zal verslag doen van haar werkzaamheden.

U dient zich wel aan te melden bij de scriba, de heer Gerard Schoonderbeek, uiterlijk op 14 juli.

Dit kan via e-mail: scriba@pknheumen.nl of telefonisch: 024 6221470.

Voor de goede orde: stemgerechtigde leden zijn de belijdende leden van onze gemeente, en doopleden die 18 jaar of ouder zijn.

Voor het afscheid van ds. D.J.Deunk : zie komende Wegwijs.

Wij zien u op 16 juli!

P.C. Lodders-Elfferich
voorzitter kerkenraad

Kerkdienst terugkijken

10 juni 2020

In verband met de richtlijnen rondom het coronavirus kan iedere zondag telkens een derde van het reguliere aantal bezoekers bij de diensten aanwezig zijn. Dit doen we op basis van achternamen. Bij iedere kerkdienst staat aangegeven welke beginletters van achternamen welkom zijn in de kerk. Als u aanwezig wilt zijn, stuur dan een mail naar scriba@pknheumen.nl.
Kerkdiensten zijn achteraf terug te luisteren (en te bekijken) via de terugluisteren-pagina. In uw Wegwijs vindt u de code waarmee u kunt inloggen. 

Wilt u als gast de kerkdienst bezoeken of digitaal bekijken? Stuur dan ook een mail naar scriba@pknheumen.nl


Nu we niet gewoon aan de zondagse kerkdienst kunnen deelnemen, oriënteert de kerkenraad zich op een manier om toch met elkaar verbonden te zijn.

De eerste stap was de Pinksterviering. Aan deze viering werkten ook enkele cantorijleden o.l.v. Tineke Deunk mee. Met de hulp van Roel Bruggink, cameraman van de PG Deurne, is deze dienst op woensdag 27 mei opgenomen,  gemonteerd en na enkele aanpassingen op zaterdag 30 mei op de website geplaatst.

De kerkdiensten van 7, 14, 21 en 28 juni worden rechtstreeks opgenomen (door GL8).
Als de cameraman het bestand van de dienst heeft doorgestuurd kan deze door een van de leden van het website-team op de website worden geplaatst. Dit gebeurt in de loop van zondagmiddag.
In de kerkdiensten mag voorlopig nog niet door de hele gemeente gezongen worden.

Daar er op zondag 7 juni geen organist was, hadden we alleen de mogelijkheid de liederen vanaf CD af te spelen. U zult gemerkt hebben dat dit, ondanks diverse tests vooraf, niet vlekkeloos verliep. De apparatuur haperde.

We zoeken naar een oplossing van de technische problemen en verwachten dat het 14 juni beter gaat. In ieder geval is er dan wel een organist (Tineke Deunk). Op 21 juni zullen weer enkele cantorijleden meewerken aan de dienst.

In een volgende vergadering zal de kerkenraad bespreken hoe de vieringen in juli en augustus vorm krijgen en of deze opnieuw worden opgenomen en (later) uitgezonden.
Daar we momenteel nog geen internetverbinding hebben is rechtstreeks uitzending van de diensten nog niet mogelijk.

Pinksteren (Overweging ds. Derk F. Blom, mei 2020)

31 mei 2020

We vieren op 31 mei Pinksteren. Eeuwen geleden was op die dag een heel gemengde groep mensen bijeen. Zij horen op een zeker moment een geluid. Ze zijn verbijsterd, omdat een ieder in zijn/haar eigen taal hoort spreken over de grote daden van God.

In een wereld waarin mensen vervreemd zijn van elkaar, van de traditie, van God, houden wij vol dat het oude Bijbelverhaal ons iets te zeggen heeft. Vanwege COVID 19 zijn wij, al enige maanden, ook fysiek van elkaar verwijderd. 

Wat heeft Pinksteren ons vandaag te zeggen? Het gaat om het feest van de heilige geest. De bijbelse scheppingsmythe vertelt over de geest van God die over de wateren zweeft. De schrijvers van het verhaal uiten hun verwondering over het leven. Eens zijn mensen door de adem, de geest van God, aangeraakt. Er is een besef dat het leven gegeven leven is. In deze tijd zijn we ons dat nog meer bewust. Leven is een wonder zonder weerga.  

Vorige week donderdag was het Hemelvaartsdag. Jezus zegt voor zijn Hemelvaart: ‘God zal een Trooster sturen’. Trooster is een andere aanduiding voor heilige geest. Deze geest is een kracht die troost, geneest, leiding geeft, op weg helpt. Deze geest laat zich door mensen ervaren. Mensen die behoefte hebben aan troost, aan genezing aan leiding in hun leven.

Een derde verhaal over de geest vinden we in het boek Exodus. Daar wordt de aanwezigheid van God uitgebeeld in de gestalte van vuur. Een lichtende vuurzuil gaat voor het volk Israël uit als het ’s nachts door de woestijn trekt.    

Op deze verhalen baseert Lucas zijn Pinksterverhaal: vuurvlammen dalen neer op de hoofden van de discipelen. En zie, de mannen gaan daarna ook ‘met andere tongen spreken’. Anders gezegd de geest van God schept een nieuwe taal. Een taal die conflicten overstijgt, mensen opent voor elkaar. Een ontwapenend woord dat mensen en volkeren niet uit elkaar drijft, maar bijeen brengt. Heilige geest is kracht in mensen; een tegenkracht, warmtekracht tegen wat rigide, koud en van steen in ons is. Moge u en jij die kracht juist nu ervaren.

Derk F. Blom, Cuijk

Kaartjes voor de ouderen in COVID-19/Corona tijd

21 mei 2020

Tijdens de lock-down periode in de tijd dat het Covid-19/Corona virus actief was in Nederland hebben de kinderen van de kindernevendienst en Goed Plan actief tien weken lang elke week kaartjes verspreid onder de oudere (80+) gemeenteleden van onze kerk.

Elke week was er weer een ander kind dat een leuke tekening of knutsel maakte met daarbij een inspirerende tekst die in 60-voud verspreid werd onder de oudere gemeenteleden van onze kerkelijke gemeente. Vele ouderen hebben laten weten het als erg prettig te ervaren te weten dat er aan hen gedacht werd en dat er elke week weer iets nieuws in hun brievenbus lag. 

Aan alle kinderen die hebben meegewerkt: hartelijk dank namens de ouderen!

In de kerk is een collage gemaakt van de gemaakte kaarten:

In de kerk is een collage gemaakt van de gemaakte kaarten:

Paaschallenge 2020 met Goed Plan

5 mei 2020

Op zondag 5 april was er zoals gebruikelijk de eerste van de maand een Goed Plan viering. Het was echter geen gewone Goed Plan viering, want we konden vanwege het Coronavirus niet bij elkaar komen in de Terp. Daarom hebben we via videobellen en Whatsapp contact met elkaar gehad en samen de Paaschallenge van Jop gedaan. De groep kreeg 7 opdrachten die uitgevoerd moesten worden en de score werd bijgehouden op een scorebord, dat na iedere ronde via Whatapp met elkaar gedeeld werd.

Het thema van de Paaschallenge was: “Wees niet bang”. Vooral in deze onzekere tijd kunnen we te maken krijgen met verschillende emoties. We zijn misschien bang, boos of onzeker.
Aan de hand van het Paasverhaal leerden we van Jezus hoe we hier het beste mee om kunnen gaan en hoe Jezus ons daarbij wil helpen.

Tijdens de opdrachten werden ouders ingepakt als mummie, moesten we een “zonde” opbiechten (deze mocht waar of niet waar zijn), waarna vervolgens door de rest van de groep geraden moest worden of deze waar of niet waar was. Vervolgens moesten we uit een A4 papier een haan knippen, zonder deze eerst te tekenen en dat binnen 1 minuut!! Verder hebben met boeken een zo hoog mogelijke troon gebouwd! De winnaar had een troon van wel liefst 109 cm. Ook werd er gedobbeld, waarbij je de kans had dat je 5 plaatsen terug moest op het scorebord en er werden rebussen van emoticons opgelost! Wat was iedereen super snel!!!
De laatste opdracht was heel betekenisvol. We gingen een mooie tekst maken van paaseitjes (of iets anders) bij onze buren. Die waren blij verrast. De volgende teksten werden gemaakt:

  • We denken aan jullie
  • Love
  • Vrolijk Pasen
  • Hou vol, we komen snel langs
  • We doen het samen
  • Fijn Pasen
  • En een hartje

Het was heel fijn om elkaar weer even te zien en samen lekker bezig te zijn! De winnaar hebben we natuurlijk met een applaus beloond!

Zie hieronder voor een foto-impressie.