Menu Sluiten

Nieuws

Heumen luidt de klok voor vluchtelingenkinderen

2 oktober 2020

Op dinsdagmorgen 29 september om 9.30 luidde de kerkklok van de Joriskerk. Op deze dag werd de petitie #500kinderen overhandigd aan de woordvoerders asiel & migratie van de Tweede Kamer. 500 is het aantal minderjarige asielzoekers dat Nederland op zou moeten nemen uit vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Dat vinden meer dan 100.000 ondertekenaars van de petitie #500kinderen (www.500kinderen.nl). 

De petitie werd overhandigd door 12 organisaties, waaronder VluchtelingenWerk, Defence for Children, Stichting Vluchteling en Kerk in Actie, aan de woordvoerders asiel & migratie van de Tweede Kamer. Deze petitie wordt gesteund door 173 gemeenten en 5 provincies, net als vele kerken, artsen, wetenschappers, (oud)politici van alle kleuren, prominenten, de groep voormalig onderduikkinderen en vele mensenrechten- en noodhulporganisaties.

Meer informatie: https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/kerken-luiden-noodklok-voor-vluchtelingenkinderen-griekenland/

Terugblik intrede ds. Kroesbergen in foto’s

2 oktober 2020

De foto’s zijn allen gemaakt door Johanneke Kroesbergen-Kamps:

Ds. Kroesbergen aan onze gemeente verbonden

27 september 2020

Op 27 september is dominee Hermen Kroesbergen verbonden als predikant aan de Protestantse Gemeente Heumen. Dit gebeurde in een speciale viering, die vanwege de ruimte, gehouden werd in de RK Georgiuskerk.

De nieuwe predikant van Heumen werd bevestigd in zijn ambt door ds. Derk Blom uit Cuijk, die de afgelopen periode als waarnemend predikant optrad. Kroesbergen volgt ds. Derk Jan Deunk op, die in april met pensioen ging. Hiervoor was Kroesbergen gemeentepredikant in Oudenhoorn (Voorne-Putten). Vervolgens was hij voor Kerk in Actie in Zambia en daarna actief in Zuid-Afrika. Zijn vrouw Johanneke is godsdienstwetenschapper en vanuit Nederland verbonden aan de universiteit van Pretoria.

Anderszinnig
Na de bevestiging deed Kroesbergen intrede over het thema ‘Anderszinnig’. Mensen die naar de kerk gaan zijn inmiddels flink in de minderheid, en daarmee anders in het zoeken naar zingeving.

Welkom
De kinderen maakten tijdens de viering een grote bos bloemen. Hermen en Johanneke kregen ook een bloemstuk van de gemeente mee naar huis. Tineke Lodders, voorzitter van de kerkenraad, heette de nieuwe dominee officieel welkom in de gemeente. Ook bedankte ze ds. Blom en de beroepingscommissie voor het gedane werk. Daarna was er gelegenheid om op gepaste afstand kennis te maken met de nieuwe dominee van Heumen.

De viering is terug te kijken via de terugluisteren pagina.

De nieuwe dominee stelt zich voor

14 september 2020

Ik ben Hermen Kroesbergen.

Op 27 september hoop ik als predikant aan de Protestantse gemeente Heumen verbonden te worden. Ik ben 43 jaar oud. Na predikant te zijn geweest in Oudenhoorn op Voorne-Putten, vertrokken mijn vrouw Johanneke en ik eind 2011 naar Zambia. Daar hebben we voor Kerk in Actie zes jaar lesgegeven aan aanstaande predikanten in protestantse kerken uit de regio. Johanneke is godsdienstwetenschapper, dus zij gaf sociaalwetenschappelijke vakken, en ik gaf theologie en filosofie. In de tijd daarna heb ik in Pretoria, Zuid-Afrika, een boek geschreven over wat ik heb geleerd over geloofstaal in zuidelijk Afrika. We hebben genoten van onze tijd in zuidelijk Afrika. Johanneke is ook fotograaf, dus we hebben veel prachtige beelden van dieren en mensen om ons te herinneren aan ons leven daar. Ze blijft vanuit Nederland artikelen schrijven over godsdienst in Zambia voor de universiteit van Pretoria.

Nu is het tijd om weer predikant in Nederland te worden. Het sprak me aan hoe de Protestantse gemeente Heumen zich presenteert: als open, oecumenisch en eigenzinnig – zo zie ik mijzelf ook. Ik vind het interessant om te zien hoe mensen, met wie je heel gewoon samenleeft in het leven van alledag, tegelijkertijd op een heel eigen en andere manier in het leven kunnen staan. Dat vind ik inspirerend, ook in een veelkleurige gemeente als Heumen: als je je openstelt voor elkaar kun je zoveel van elkaar leren. Dat naar voren laten komen zie ik als één van mijn belangrijkste taken als predikant – laten zien hoe je dingen steeds toch ook anders kunt zien, en juist daarin samen kerk-zijn. We kijken er naar uit jullie te leren kennen en samen met jullie gemeente van Christus te zijn!

Afscheid van ds. Derk Jan Deunk

13 september 2020

Op zondag 13 september nam de Protestantse Gemeente Heumen afscheid van haar predikant, dominee Derk Jan Deunk. Ds. Deunk was 11 jaar predikant van de St. Joriskerk in Heumen.

Het afscheid vond plaats in een tent aan de Papenbergseweg in Mook. In verband met de maatregelen rondom het coronavirus was het niet mogelijk het afscheid in de kerk te laten plaatsvinden. In Mook was er volop ruimte om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren.

Derk Jan Deunk ging zelf voor in een afscheidsviering die als thema “Samen” had. Na de viering werd hij toegesproken door Tineke Lodders-Elfferich, voorzitter van de kerkenraad en ds. Derk Blom, consulent (waarnemer) van de protestantse kerkgemeenschap in Heumen.

Direct na de viering werd dominee Deunk overvendeld door leden van het Sint Georgius Gilde uit Heumen. Zij namen op deze originele wijze afscheid van de “dominee van Heumen”. Derk Jan Deunk noemde het een zeer bijzondere herinnering aan zijn afscheid.

Het afscheid viel samen met de startzondag. In een programma dat tot 15.00 uur duurde werd afscheid genomen van Deunk. Dit werd achtereenvolgens gedaan door de jongeren uit de kerk, de cantorij en musici, door Nico Scheurs namens de RK kerk in Malden, de senioren en ook de kosterspool. Vervolgens was er een act met een doventolk, werd er “stom” gezongen, werden er verhalen verteld en is er een cadeau namens de kerkgemeenschap aangeboden aan het echtpaar Deunk.

Vanaf het afscheid is ook een video-registratie gemaakt. Deze kunt u terugkijken via de externe “terugluisteren” pagina. Hiervoor is een code vereist, deze kunt u als (gast)lid opvragen via scriba@pknheumen.nl.