Menu Sluiten

Nieuws

Opening Kruisweg

10 april 2022

Zondagmiddag is de Kruisweg in de Heemtuin in Malden geopend door burgemeester Minses. Na het welkom door Leo Kranendonk, vertelde kunstenares Machteld Meij iets over de ontstaansgeschiedenis van de schilderijen. Tineke Burghouts speelde op de fluit en één van de gedichten bij de staties werd voorgedragen. Zo’n zestig mensen liepen de kruisweg waar u nog langs kunt gaan tot Tweede Paasdag.

Palmpasen (foto’s)

10 april 2022

Zondag 10 april is het Palmpasen. We vieren dan de intocht van Jezus in Jeruzalem, die op een ezel de stad in reed.
De kinderen van de kindernevendienst hebben traditiegetrouw een Palmpasenstok versierd met broodhaantje, chips en snoepjes. Bij de viering waren ook een aantal gasten uit Oekraïne, waarvan ook enkele kinderen enthousiast meededen!

Aan het einde van de viering maakten de kinderen hun intocht door de kerk.

Hieronder enkele foto’s:

Kant- en klaar thuisbezorgd?

10 april 2022

Overweging van de predikant uit Wegwijs:

Loopt een gelovige minder kans op een burn-out dan een ongelovige? In verschillende commentaren op een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau over geloof in Nederland werd dat op zijn minst gesuggereerd.

Zelfs als je mensen die zich spiritueel noemen meetelt, is minder dan de helft van Nederland gelovig, zo werd geconstateerd. En als je niet gelovig bent, krijg je ook niet meer een kader aangereikt om de wereld te begrijpen. Je moet dan zelf de zin van het leven maar uitzoeken, of als je niet geïnteresseerd bent in de zin van het leven dan in elk geval de zin in je leven. Dit kan zorgen voor een grotere mentale belasting, schrijft het SCP. Gelovigen hebben het maar makkelijk.

Is dit eigenlijk wel zo? Is het zo dat ongelovigen bij wijze van spreken zelf hun maaltijd moeten samenstellen, kopen en koken, terwijl gelovigen wekelijks in de kerk een kant-en-klaar maaltijd krijgen – of misschien wordt ‘ie zelfs wel thuisbezorgd met de Wegwijs?

Misschien zou het een manier zijn om geloof aan te prijzen en in de markt te zetten, maar ik denk niet dat het klopt. Het leven wordt niet makkelijker van geloven. Ik zou hopen dat het beter, mooier, echter, dieper en nog veel meer kan worden, maar niet makkelijker.

Wanneer je voor een keuze staat, krijg je in de kerk meestal niet een kant-en-klaar antwoord. Er komt eerder nog een vraag bij. Naast de vragen wat het nuttigst, effectiefst, leukst, best of aardigst is, is er ook nog de vraag wat God van ons wil in die situatie.

In de kerk herinneren we elkaar eraan dat er iets op het spel staat in het leven; dat het uitmaakt wat je doet en zegt en denkt. Doordat er een God is, gaat het ergens om. We kunnen proberen het leuker te maken, maar niet makkelijker.

ds. Hermen Kroesbergen

Foto’s gezocht! (inleveren voor 1 mei)

9 april 2022

U kent het vast wel: binnenkort bereikt iemand uit uw naaste kring een kroonjaar. En de mensen om hem/haar heen willen dat niet ongemerkt voorbij laten gaan. Er wordt gesnuffeld in boekjes en fotoalbums om de weg naar die bijzondere leeftijd in beeld te krijgen. Binnenkort verschijnt Wegwijs nummer 500! Reden voor de redactie om ook eens te bladeren in al die oude Wegwijzen. Helemaal leuk vinden we het wanneer u thuis ons mee wilt helpen en op zoek gaat naar foto’s van onze kerk, ons kerkzijn en de activitieten in de afgelopen jaren. We willen die foto’s graag van u lenen en exposeren rond het Pinksterweekeinde. U kunt ze afgeven bij een van de redactieleden, of insturen via wegwijs@pknheumen.nl.

Inleveren graag vóór 1 mei.

Gerard Schoonderbeek

Kruiswegpuzzel

8 april 2022

Van Palmzondag 10 april tot en met Tweede Paasdag 18 april is er iets heel bijzonders te zien in de Heemtuin in Malden. Langs een route van zo’n 800 meter zijn 15 schilderijen te bewonderen waarop de lijdensweg van Jezus is afgebeeld. Bij elk van de schilderijen is een toepasselijk gedicht door een van onze lokale dichters te lezen. Daarnaast is er ook een puzzeltocht voor kinderen en volwassenen langs de vijftien staties (zie hieronder).

Kijk goed wat je ziet op de schilderijen en ontdek welke afbeelding er verschijnt!